ДУМКИ

Віталій Шапран : НБУ і Кабмін - це не вороги, а партнери

21-09-2020 13:09

0

Віталій Шапран

член Ради Національного банку України

Голова Національного банку України Кирило Шевченко недавно запевнив послів країн "Групи семи" (G7) в Україні в тому, що незалежності НБУ нічого не загрожує. Що означає незалежність центробанку? Чому вона важлива? Своєю думкою з виданням "Коментарі" поділився член Ради НБУ Віталій Шапран

"Незалежність центрального банку - це, перш за все, його здатність виробляти рішення в області політик і процедур без впливу інших гілок влади, особливо уряду країни. У будь-якій країні взаємодія центрального банку і уряду - це компроміс між монетарним і фіскальним домінуванням. Простими словами - уряд , як правило, шукає гроші, щоб профінансувати витрати в держбюджеті, а центральний банк стежить за тим, щоб звичним джерелом цих грошей не став друкарський верстат.

Незалежність центрального банку важлива для забезпечення в країні умов для довгострокового економічного зростання. Я думаю, що зараз НБУ як ніколи незалежний. І до складу Ради НБУ, і до складу Правління НБУ входять люди, призначені за минулої і за нинішньої політичної влади. Вони разом працюють, виробляють якісь колегіальні рішення, які не можуть бути диктатом з боку уряду. У нашій сучасній системі координат НБУ і Кабмін - це не вороги, а партнери з різним периметром відповідальності, які шукають спільний компроміс заради процвітання української економіки".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!