ДУМКИ

Алекс Ліссітса : Чому українці їдять імпортну картоплю

22-09-2020 16:09

0

Алекс Ліссітса

аграрний експерт, президент Асоціації " Український клуб аграрного бізнесу»

У цьому місяці Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України повідомило, що розглядає можливість введення заборони на імпорт картоплі з Росії - в якості підтримки вітчизняного сільгоспвиробника. Чому наша країна, яка вирощує більше картоплі, ніж може з'їсти, змушена її імпортувати? Своєю думкою з виданням «Коментарі» поділився президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», гендиректор ІМК Алекс Ліссітса

"Небагато в українському сільському господарстві таких культур, які викликають жвавий інтерес у всіх споживачів продуктів харчування нашої країни. Серед таких, поряд зі знаменитою (особливо ближче до виборів) гречкою, стоїть і наша картопля. Другий український хліб.

Станом на 1 вересня 2020 в Україні було вироблено понад 15 мільйонів тонн картоплі. При цьому середнє споживання на рік в Україні коливається між 5-7 млн тонн. У багатьох обивателів виникає логічне запитання: чому Україна, виробляючи в 2-3 рази більше, ніж може спожити, ще й імпортує цей овоч?

Станом на 1 вересня 2019 го імпорт картоплі склав 246 тис тонн (на 44 млн дол), а в цьому році на той же період - 233 тис тонн вартістю в 46 млн дол.

Основна маса картоплі йшла до нас з Білорусі, РФ і Нідерландів. Якщо з Нідерландів українці завозили, очевидно, насіннєву картоплю (високої якості і дорогу), то з Білорусі, РФ і Єгипту - звичайну товарну картоплю.

Якщо відкинути картоплю з Єгипту, яка взимку заходить в наші супермаркети, виникає питання - чому такий великий обсяг картоплі імпортується з РФ і Білорусі? Адже вирощуємо ми її практично в один і той же час...

На жаль, в Україні понад 95% картоплі виробляється в приватних господарствах населення. В таких умовах неможливо сформувати велику партію, відстежити якість, створити відповідні умови для збереження.

Як правило, зберігання проводиться в льохах. В результаті ближче до зими картопля не відповідає товарному вигляду. І нерідко її просто згодовують тваринам у сільській місцевості

Проблема криється в тому, що більшість наших товаровиробників - дрібні. Дачі та городи. До тих пір, поки ми не відбудуємо систему індустріального виробництва картоплі, у нас будуть коливатися ціни, буде йти імпорт великих товарних партій, в тому числі з Білорусі, де картоплю виробляють великі сільські господарства".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!