ДУМКИ

Тетяна Гетьман : Ситуацію на ринку зараз складно прогнозувати

24-09-2020 12:09

0

Тетяна Гетьман

керівник департаменту "Маркетинг-Аналітика" в Оптовий Ринок "Шувар"

Аналітик плодово-овочевого ринку, керівник департаменту "Маркетинг-Аналітика" в Оптовий Ринок "Шувар" Тетяна Гетьман розповіла виданню "Коментарі", чому зараз практично неможливо давати точні прогнози щодо цін на фрукти та овочі до кінця року

"В цьому році є передумови зібрати непоганий урожай овочів "борщового набору", площі під цими культурами розширилися. За фруктами, ягодами і сезонними овочамами ситуація менш райдужна, так як за цими позиціями урожай сильно постраждав від заморозків. Саме тому ми змушені були збільшити імпорт, не дивлячись на зростання курсу гривні і зниження платоспроможності українців.

Чому зараз складно прогнозувати ситуацію на ринку в подальшому? Занадто багато факторів, які в даний момент на ринок не впливають, але можуть мати серйозний вплив надалі.

Наприклад, сьогодні ми не можемо з повною впевненістю говорити про гарний урожай коренеплодів і капусти. Їх почнуть масово прибирати і закладати на зберігання в жовтні, прибирання може тривати до листопада включно. Сильні морози в цей період можуть негативно вплинути на врожайність і таким чином нівелювати фактор розширення виробничих площ.

Також ми не можемо бути впевненими в тому, що наш ринок буде постійно відкритий для імпорту (через ситуацію з коронавірусом). Між тим, саме імпорт в останні кілька сезонів швидко компенсував брак власної пропозиції.

І головне - ми не можемо передбачити тактику продажів наших фермерів. Будь-яка інформація про можливе підвищення ціни зараз, може привести до того, що продажі з місцевих господарств припиняться, і ми почнемо нарощувати імпорт, тобто збільшувати загальну пропозицію. Результатом може бути падіння ціни у другій половині сезону, коли фермери все ж почнуть продажу. Тобто, прогноз збудеться з точністю до навпаки".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!