ДУМКИ

Олександр Шубін : Чим Україна лякає інвесторів

25-09-2020 16:09

0

Олександр Шубін

заступник голови Федерації профспілок України, магістр міжнародного права

Заступник голови Федерації профспілок України, кандидат економічних наук, магістр міжнародного права Олександр Шубін розповів виданню «Коментарі», чому інвестори обходять Україну стороною

"Одна з основних проблем інвестицій в Україну - це загальна нестабільність. І політичної системи, і податкової. Плюс - відсутність нормальної судової системи. І, звичайно, висока корупція, яка пронизує всі ці сфери.

Щоб інвестор впевнено приходив на якийсь ринок, важливо щоб там себе впевнено почували пов'язані з ним банк, юридична та страхова компанії. Юрист готовий працювати там, де немає наскрізь корумпованих судів. Банк - де стабільні оподаткування та фінансова ситуація. А страхова компанія готова страхувати ризики там, де уряд послідовний, де при зміні політичного режиму не змінюються загальні правила гри.

У нас же в протягом одного фінансового року можуть кілька разів поміняти правила оподаткування. Зараз уряд готовий знову міняти податки. Причому навіть парламентський Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики виступає проти цього. Правоохоронцям вже полегшили доступ до банківської таємниці, тепер хочуть надати це право і податківцям - виключно за письмовим запитом (а не через суд, як зараз).

Йдучи в український суд, ти не знаєш, чи буде прийнято рішення згідно із законом, а не корупційним чином змодельоване на користь компанії-конкурента.

Точок докладання інвестицій у нас досить багато і потенційний прибуток досить високий. Але те, що немає стабільності, передбачуваності, що ми міняємо правила гри швидше, ніж інвестор готовий до них пристосуватися - величезна і головна проблема".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!