ДУМКИ

Сергій Алєксєєв : У проект бюджету заклали величезний дефіцит і дивовижні пріоритети

28-09-2020 15:09

0

Сергій Алєксєєв

народний депутат України IX скликання

Спікер українського парламенту Дмитро Разумков заявив сьогодні, що 20 жовтня Верховна Рада повинна провести планерне засідання, щоб направити свої пропозиції до проекту держбюджету-2021 Кабміну. Пропозицій цих, з огляду на критику проекту держбюджету, буде багато. Перспективи прийняття головного фінансового документа оцінив для видання "Коментарі" народний депутат України IX скликання, член депутатської фракції політичної партії "Європейська Солідарність" Сергій Алєксєєв

"Проект державного бюджету на наступний рік, мяко кажучи, дуже дискусійний.

По-перше, пропонується вже другий рік поспіль закласти шалений дефіцит, який покривати за рахунок зовнішніх запозичень. На 2021 рік це 7,5% ВВП - понад 270 млрд грн. Тобто, жити в борг, навіть не маючи плану, як цей борг потім віддавати. Жоден господар, формуючи сімейний бюджет на тиждень, місяць чи рік, собі такого не дозволить, бо знає, як з такої боргової ями тяжко вибиратись. І інколи краще затягти пасок, а не жити на широку ногу.

По-друге, дивують пріоритети цього бюджету. Так, виплату субсидій хочуть зменшити на 2,7 млрд грн. Тоді як збільшити фінансування Верховної Ради на 184 млн грн, Офісу президента на 357 млн грн та Кабміну на 180 млн грн. Крім того, вперше планують зменшити фінансування Міністерства оборони. Мені складно зрозуміти, як у воюючій країні можна зменшувати фінансування армії, а натомість на Службу безпеки  передбачити суттєве зростання фінансування - 14,96 млрд грн (+22,8%). Інші силові відомства також не обділили, судячи з проекту.

З огляду на все це, навіть складно прогноз робити, чи буде проект ухвалений у першому читанні. Не кажучи вже про те, чи буде він проголосований у другому читанні - і в якому вигляді. Тим паче, зараз вже немає тої монолітності всередині провладної фракції, яка була минулого року при ухваленні цьогорічного бюджету".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!