ДУМКИ

Іван Ліптуга : Топ 7 думок після презентації законопроекту про туризм

29-09-2020 10:09

0

Іван Ліптуга

президент Національної туристичної організації України

В Україні 28 вересня презентували оновлений законопроект про туризм, який хочуть прийняти в першому читанні на цій сесії Верховної Ради. Для видання «Коментарі» цю презентацію проаналізував президент Національної туристичної організації України Іван Ліптуга

"Я б виділив сім моментів. З приводу яких висловлю свої думки.

1. Незрозуміло, навіщо потрібна була презентація в Укрінформі, якщо ніхто так і не бачив тексту законопроекту. Щоб повідомити про те, що проект ще "має пройти подальше обговорення з професійною спільнотою"? Так з цього взагалі-то починають, а не пишуть спочатку закони - ті, хто жодного дня не пропрацював в реальному секторі. А потім запитують - ну, як вам?

Обіцяна трансляція не працювала, тому судити можна тільки по новинах, зі слів журналістів.

2. Всі озвучені на презентації положення нового закону взяті з проекту Мінекономрозвитку, який розробив Департамент туризму і курортів в 2016 році. Єдиний реєстр суб'єктів туристичної діяльності для туроператорів, турагентів, гідів і готелів, добровільна категоризація засобів розміщення - все це взято з нашого МЕРТовского проекту.

3. Ми тисячі разів говорили про те, що необхідно скасувати непрацюючі механізми ліцензування туроператорської діяльності та обов'язкової категоризації. Замість цього ввести декларативний принцип і єдиний реєстр. Тільки необхідно враховувати, що це буде працювати лише в разі чітко і грамотно прописаного механізму фінансової відповідальності туроператорів і турагентів, а також системи штрафів за порушення норм закону всіма типами суб'єктів.

4. В новині написано, що вводиться поняття "категоризація". Це поняття мало того, що завжди було і передбачено чинним законом, так воно ще й нескінченно застаріло з радянських часів. І давно має бути замінено на поняття "класифікація". Крім цього важливо, щоб класифікація була не тільки для готелів, але і для всіх інших типів колективних та індивідуальних засобів розміщення.

5. На презентації також йшлося про дороги, інфраструктуру, вагони і залізницю. Цікаво, якими нормами закону "Про туризм" вирішуються інфраструктурні питання?

6. Також прозвучала фраза "Візначатимуться стандарти туристичної сфери". Мені як голові Технічного комітету зі стандартизації в туризмі незрозуміло, що малося на увазі. На сьогоднішній день в Україні прийнято понад 40 стандартів в сфері туризму, вони всі дійсні і працюють для різних типів суб'єктів туристичної діяльності на добровільних засадах. Якщо їх хтось впише в закон, то вони стануть обов'язковими до застосування, що суперечить логіці дерегуляції. Тому поки незрозуміло.

7. Я не почув на презентації ні слова про імплементацію положень Директиви ЄС 2015/2302, які є обов'язковою вимогою Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

... На моїй пам'яті було вже багато проектів закону "Про туризм". Жоден з них так і не був прийнятий в результаті. Без самої редакції важко сказати - хороший чи поганий пропонований проект, а також - чи вирішує він хоч одну проблему для сектора туризму".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!