ДУМКИ

Ірина Паламар : Якщо закон про відкриття ринку землі не скасують, наслідки будуть катастрофічними

29-09-2020 14:09

0

Ірина Паламар

аграрний експерт, голова Асоціації тваринників України, голова ГО "Народний союз"

Голова Асоціації тваринників України, голова ГО «Народний союз» Ірина Паламар пояснила, чому Конституційний суд України (КСУ) має визнати таким, що не відповідає Основному Закону, рішення Верховної Ради про відкриття ринку землі

"Земля - ​​це власність народу України, і тільки він має право приймати рішення про доцільність відкриття ринку землі.

Я вважаю, що такі доленосні речі повинні виноситися на всеукраїнський референдум. А цього зроблено не було. І не дивно, адже відповідно до соцопитувань, 70% українців ПРОТИ відкриття ринку землі. Що стосується власників земельних паїв, то з них тільки 20% хочуть продати свою власність. Тому монобільшість, в змові з іншими партіями (які також підпорядковані західним управлінцям), не стали виносити це питання на референдум.

Думаю, Конституційний суд ухвалить справедливе рішення, так як мало місце порушення низки конституційних норм. Крім того, що закон був прийнятий в кінці березня з порушенням регламенту, сам його текст містить цілий ряд невідповідностей Конституції України. Зокрема, статтям 13 і 14, згідно з якими земля як об'єкт права власності українського народу є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави.

Зараз ми спостерігаємо відтягування засідання суду (КСУ сьогодні відклав розгляд відповідности Конституції закона про ринок землі через відсутність представника президента в КСУ Федора Веніславський, який є учасником провадження - ред.), адміністрація президента не надсилає свого представника. Таким чином, питання зависло в повітрі.

Якщо закон про відкриття ринку землі не скасують, наслідки будуть катастрофічними. Ми перетворимося в ресурсний придаток для транснаціональних корпорацій, оскільки землі за безцінь будуть скуплені великим міжнародним капіталом (для цього в законопроекті прописані "лазівки", а саме - можливість банкам скуповувати землі в необмеженій кількості), а також українським олігархатом. Дрібним і середнім фермерам, які формують основу економіки в розвинених європейських країнах, в Україні місця не буде.

Чи зможуть вони конкурувати з агрохолдингами, які володіють мільярдами? Відповідь очевидна. Вони платять податків - майже половину свого доходу! Держдотацій немає, кредитів немає. Ми бачимо, що монобільшість сьогодні повністю діє під диктовку іноземного капіталу, який, по суті, її шантажує".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!