ДУМКИ

Олексій Устенко : Викликом і можливістю бюджету-2021 має стати активізація діяльності митного та податкового відомств

29-09-2020 17:09

0

Олексій Устенко

народний депутат України IХ скликання

Народний депутат України IХ скликання (фракція «Слуга Народу»), член парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Олексій Устенко поділився з виданням «Коментарі» думкою про проект держбюджету-2021. Його зараз активно обговорюють і чимало критикують

"Жоден бюджет, який виносився до Верховної Ради, не був визнаний не те що ідеальним, але навіть просто прийнятним. Не минув цієї долі і бюджет-2021. При всій, можливо, справедливій критиці, не можна не погодитися з тим, що це цілком типовий бюджет для посткризового року.

Більшість країн в наступному році буде тримати значні бюджетні дефіцити. Ми не стали винятком. Закладений дефіцит - 6% ВВП. Багато це чи мало? Залежить від того, з чим порівнювати.

Якщо з початковим варіантом, який був прийнятий на 2020 рік, до його перегляду після того, коли почалася глобальна економічна криза, багаторазово посилена COVID-19, то тоді - багато.

Якщо з тим, який буде за фактом цього року - на рівні 7,5% ВВП, то - мало.

А якщо порівняти з бюджетом, який планується у значної частини країн ЄС на рекордних рівнях близько 10%, то, зрозуміло, це мало ...

Але при всій заслуженій критиці наявності дефіциту як такого, все ж вважаю, що без нього зараз не обійтися. Держава зобов'язана стимулювати зростання. Серед можливостей цієї стимуляції - державні програми і збільшення (нехай і не таке значне, як хотілося б) доходів населення. Відмовитися від цього і жити "по кишені" - це обов'язкова парадигма, в яку ми повинні зайти після того, коли повернемося на докризовий рівень, імовірно, в першому кварталі 2022 року. Сьогодні ж вважаю наявність дефіциту виправданою і логічною.

Упевнений, що серйозним викликом і новою можливістю даного бюджету повинна стати активізація діяльності митного та податкового відомств. Можливі збільшення доходів за цими статтями дозволять знизити рівень бюджетного дефіциту без урізання витрат. Таким чином, позичати доведеться менше. Як наслідок - рівень нашого економічного суверенітету зросте.

Криза - це не тільки проблеми, але завжди ще й можливості, в тому числі і для наведення порядку з нашими власними державними фінансами".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!