ДУМКИ

Ярослав Заблоцький : Потрібні більш радикальні заходи по боротьбі з вірусом

30-09-2020 17:09

0

Ярослав Заблоцький

доктор медичних наук, професор, доктор-стоматолог

Україна встановлює сумні рекорди по зростанню захворюваності ковідом. Чому це відбувається? Що не так роблять держава, громадяни? Як виправити ситуацію? Своєю думкою з виданням "Коментарі" поділився Ярослав Заблоцький - лікар стоматолог, професор, засновник мережі "Клініка Заблоцького"

"Те, що в Україні зростає кількість хворих, а статистика не зменшується - це цілком закономірні речі. З настанням осені контакти людей стали більш щільними: люди стали більше працювати, контактувати, діти - пішли в сади і школи.

Але головна причина, на мій погляд, в тому, що Україна лише частково бере на озброєння ті методи боротьби з COVID-19, які застосовуються у всьому світі. А уряд нашої країни лише частково робить те, що потрібно було б в умовах пандемії. Та й самі люди у нас неохоче дотримуються умов карантину - так і не навчилися користуватися санітайзерами, часто мити руки і користуватися масками в людних місцях і в транспорті.

Поліція стала дуже лояльна до порушення простими людьми умов карантину - у нас вже нікого не штрафують і навіть не роблять зауважень. В європейських країнах поліція веде себе значно активніше, виконуючи розпорядження влади.

Багато громадян просто не вірять в існування вірусу і не хочуть жити за умовами карантину, і одна з причин цього - слабка комунікація МОЗ з народом. Більшість людей думають, що їх це не стосується. Стурбовані тільки ті, у кого в родині або близькому колі спілкування вже є хворі, які важко переносять хворобу, або навіть є померлі. Якщо все і далі буде так розвиватися, то хворих буде більше і більше, важко хворих нікуди буде класти в лікарнях, і, можливо, тоді люди зрозуміють всю серйозність ситуації.

Позитивним є той факт, що кількість тестування збільшено до необхідного рівня. А ось робота з виявлення контактних з хворими груп людей - практично не ведеться. А саме такий спосіб запобігання пандемії добре зарекомендував себе в усьому світі.

У той же час, Україна придумала для себе карантинні зони. І виглядає так, що червоної зони у нас вже ніколи не буде, хіба що після виборів. Лікарні переповнені практично по всій Україні, а до червоних зон віднесено мало населених пунктів.

На мій погляд, потрібні більш радикальні заходи по боротьбі з вірусом. Більше контроль держави, більше штрафи, більші розуміння і усвідомленого захисту серед людей. Більша фінансування - не на дороги, а на медицину, на оснащення лікарень.

Думаю, що в найближчому майбутньому в Україні, як і в усьому світі, уряд перегляне стандарти кількості ліжок, які потрібні для стаціонарів. Також важливі злагоджені та активні дії поліції і більш усвідомлена поведінка населення щодо профілактики хвороби. Коли люди зрозуміють, що вони можуть в будь-який момент залишитися з хворобою сам на сам, тоді вони будуть думати - як себе уберегти".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!