ДУМКИ

Ілля Несходовський : Податківцям зараз не можна полегшувати допуск до банківської таємниці

01-10-2020 12:10

0

Ілля Несходовський

директор Інституту соціально-економічної трансформації

Верховній Раді пропонують надати податківцям за письмовим запитом (а не через суд, як зараз) доступ до банківської таємниці. Директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський прокоментував цю ініціативу для видання "Коментарі"

"У нас податкова знаходиться в стадії реорганізації і повноцінно не перейшла в стадію довіри і підтримки стандартів. Часом (явно не випадково) пропадають бази даних податкової та митної служб. З огляду на це, отримання такої можливості як доступ податкового органу до банківської таємниці без відповідного рішення суду - неприпустимо. Є небезпека корупційних дій. Податківці можуть використовувати отримані дані як інструмент для шантажу.

Так що на даному етапі така ініціатива несе ризики. Зараз вона точно не на часі...

При цьому потрібно пам'ятати, що Україна взяла на себе зобов'язання перед американським урядом з приводу відкриття банківської таємниці - інформації, рахунків нерезидентів, які є громадянами США. За запитом Мінфіну США ми повинні надавати таку інформацію. Ми взяли таке зобов'язання в рамках боротьби з відмиванням брудних грошей. Але відповідні законопроекти знову і знову відхиляються парламентом. Як і у випадку з невиконанням зобов'язань перед МВФ, ми і тут обіцяємо, але - не робимо. На жаль, це стає для нашої держави сумною традицією. І серйозно підриває імідж України на світовій арені".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!