ДУМКИ

Євгенія Кравчук : Прийнято великий закон для маленьких українців

01-10-2020 14:10

0

Євгенія Кравчук

народний депутат Украіни IХ скликання, заступник голови фракції «Слуга Народу»

Народний депутат України IХ скликання, заступник голови фракції «Слуга Народу» Євгенія Кравчук прокоментувала рішення Верховної Ради, яким батькам немовлят повернули можливість отримувати «пакунок малюка»

"Верховна Рада знову пішла на карантин – але, на щастя, перед тим депутати встигли ухвалити важливе для тисяч українців рішення. Йдеться про законопроєкт №3006а щодо надання одноразової натуральної допомоги при народженні дитини.

В перекладі з канцелярської – це так званий пакунок малюка або бебі-бокс, куди входять підгузки, термометр, ковдра та інші потрібні для немовляти речі. Його отримують від держави батьки кожної новонародженої дитини.

Точніше, мали отримувати. Бо на практиці в останні місяці система не працювала. Через проблеми з тендерними процедурами запаси пакунків добігли кінця, тому їх спробували замінити на грошову компенсацію. Але отримання цих 5000 грн теж виявилося завданням із зірочкою. Спеціальна банківська картка, купа документів, візити до органів соціального захисту – все це перетворило корисну ініціативу на нічний жах.

Нарешті непорозумінням покладено край. Депутати на законодавчому рівні встановили, що бебі-бокс можна буде отримати у натуральній формі. Він має містити найнеобхідніші для немовляти та його родини предмети, матеріали для раннього розвитку дитини та навчальні посібники для батьків.

"Пакунок малюка" – не лише економія часу та коштів для сімей з малюками, а й вкрай важлива під час коронакризи підтримка українського виробника. Близько 80% вмісту пакунку становлять товари локального виробництва. Зокрема, це стосується текстильних виробів. Підтримуючи такі підприємства сьогодні, ми забезпечуємо робочі місця та надходження до бюджету країни завтра.

Перші бебі-бокси повинні надійти до своїх маленьких власників вже у грудні нинішнього року. Важливо, що ті сім’ї, які не встигли оформити заявку на отримання пакунку, зможуть спокійно отримати банківські картки для нарахування грошового еквіваленту.

При підготовці до другого читання ми доопрацювали редакцію законопроєкту. Основні зміни є такими:

- вартість "пакунку малюка", відповідно до бюджетного фінансування, становить не менш ніж три розміри прожиткового мінімуму для дітей віком до 6 років (у межах бюджетного фінансування) та не зараховується до розміру допомоги при народженні дитини;

- уточнено перелік отримувачів "пакунку малюка" в разі відсутності батьків: отримати допомогу також зможуть усиновлювачі, патронатні вихователі, прийомні батьки, батьки-вихователі, опікуни новонародженої дитини;

- за власним бажанням молоді батьки з 1 липня 2021 року зможуть отримати допомогу у грошовій формі замість "пакунку".

Останній пункт важливий: які б ми не бачили переваги у бебі-боксах, у людей все ж таки має бути вибір форми використання державної допомоги. Втім, за даними ЮНІСЕФ, 8 із 10 сімей хочуть отримувати допомогу саме у натуральному вигляді. Аналітика ЮНІСЕФ підтверджує економічну ефективність пакунків малюка для сімейного бюджету: при купівлі подібних товарів в роздрібній торгівлі батьки витратять на 50-200% більше грошей.

Я щиро вдячна всім колегам, які зрозуміли, наскільки важливо для держави піклуватися про малюків та їхніх батьків. Наше рішення консолідувало запит суспільства. Тож працюємо далі!"

***

Раніше Євгенія Кравчук розповіла, якою буде робота з дому за новими правилами.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!