ДУМКИ

Олексій Плотніков : Що не так з наглядовими радами в Україні

02-10-2020 10:10

0

Олексій Плотніков

заслужений економіст України, народний депутат V-VI скликань

Чи виправдала себе укорінена в Україні практика призначення в наглядові ради іноземців - нерідко без відповідного досвіду роботи, зате з величезними зарплатами? Своєю думкою з виданням «Коментарі» поділився заслужений економіст України, народний депутат V-VI скликань Олексій Плотніков

Нещодавно член наглядової ради "Укрзалізниці" Андерс Ослунд завив, що залишає цей пост. Серед причин назвав надмірні юридичні ризики, невиконання вимог членів наглядової ради керівництвом "Укрзалізниці", невиплату зарплат з квітня. Тенденцію призначати в наглядові ради українських компаній іноземців проаналізував доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України, народний депутат V-VI скликань Олексій Плотніков:

"Ситуація з участю в наших наглядових радах іноземців - дуже неоднозначна. Як з аналогічним їх призначенням в уряд. Був період, коли вважалося, що в українську виконавчу владу потрібно пристроювати якомога більше громадян іноземних держав. У підсумку в Україні працювали цікаві персонажі, які на батьківщині не мали успіхів.

Те ж стосується і наглядових рад. Може, ідея була непогана - фахівці з боку, які б оцінювали неупереджено. Але це повинні бути саме фахівці! Ті, хто чудово розбирається в галузях, куди їх призначають. А в наглядову раду тієї ж УЗ призначали іноземців, які не мали ніякого відношення до залізниці. Той же Ослунд останні років 30 відомий як поборник західного лібералізму. І має досить умовне відношення до економіки як такої. І - ніякого відношення до залізниці - перевезення, обслуговування пасажирів і так далі ...

Думаю, що в наглядовій раді УЗ, а також в аналогічних структурах інших держпідприємств, повинні домінувати громадяни України. Професіонали в відповідних галузях, а не активісти або, умовно кажучи, друзі Офісу президента.

Іноземці, в принципі, теж можливі. Але, знову ж таки, щоб це були саме фахівці з даної теми.

Що стосується їх зарплат - питання вельми чутливе. З моєї точки зору, вони повинні бути на рівні комерційного сектора. Де навряд чи є такі великі зарплати, які отримують у нас в низці наглядових рад держпідприємств".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!