ДУМКИ

Сергій Куюн : Чи чекати зміни цін на українських АЗС

02-10-2020 14:10

0

Сергій Куюн

експерт з енергетичних питань, директор " Консалтингової групи А-95"

Як вплине (і чи вплине) на ціну моторного палива в Україні (бензин, зріджений газ, дизпаливо) зниження світових цін на нафту? Своєю думкою з виданням "Коментарі" поділився експерт з енергетичних питань, директор "Консалтингової групи А-95" Сергій Куюн

"Протягом вересня світовий ринок і ринок України демонстрували відносну цінову стабільність. Нафта вже третій місяць перебуває в коридорі 40-44 дол. за бар. І це говорить про те, що знайдений тимчасовим баланс між попитом і пропозицією.

Ситуація на ринку України характеризується надлишком всіх без винятків марок палива. Відмінною особливістю останніх трьох місяців можна назвати мінімальні ціни на паливо в роздробі, що обумовлено мінімальними торговими націнками за останні два роки.

"Консалтингова група А-95" проводить щотижневий моніторинг цін на паливо в Україні, Європі та СНД, порівнюючи ціни без податків, оскільки саме податкове навантаження формує чималу частину ціни в різних країнах. Так, бензин А-95 у нас знаходиться на мінімальній позначці, тоді як в минулому році аналогічне порівняння показувало ціни, близькі до максимальних, серед країн рейтингу.

Що стосується короткострокової перспективи, то поки немає особливих передумов для істотних коливань цін на нафтопродукти на АЗС.

У довгостроковій перспективі на ринок може вплинути рішення Верховної Ради, яка розглядає кілька законопроектів, спрямованих на коригування ставок акцизного збору на основні моторні палива - бензин, зріджений газ, дизпаливо. Основна очікувана зміна - зближення ставок акцизів на бензин і зріджений газ з метою зниження імпорту зрідженого газу і дизпалива - і нарощування використання бензину українського виробництва. Таким чином, ціни на бензин повинні знизитися, а на газ - підрости, але залишитися істотно нижче, ніж на бензин. Акциз на дизельне паливо всі варіанти законопроектів пропонують залишити без змін, а значить, його вартість залишиться без змін щодо інших марок нафтопродуктів".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!