ДУМКИ

Ігор Алексєєв : Що не так з пенсійною заявою Шмигаля

08-10-2020 14:10

0

Ігор Алексєєв

народний депутат VIII скликання, політичний і юридичний експерт

Народний депутат VIII скликання, юридичний і політичний експерт Ігор Алексєєв критикує заяву прем'єр-міністра Дениса Шмигаля про те, що через 15 років Україна не зможе платити пенсії пенсіонерам. А тому, мовляв, потрібно якомога швидше впроваджувати накопичувальну пенсійну систему - на додаток до існуючої солідарної

"Безумовно, заява прем'єра Шмигаля про те, що через 15 років держава не зможе виплачувати пенсії, багатьох насторожила. І відверто розчарувала.

У більшості людей виникає логічне запитання - а сенс мені легально працювати і щось з моїх доходів віддавати в казну, якщо я ці гроші, вийшовши на пенсію, вже не зможу отримати?

Крім чергового приводу для недовіри до державних інституцій ця заяву нічого не викликала.

Уряд не дає відповідей на ключові питання, не приводить варіантів вирішення проблематики. Так, говорити про накопичувальну пенсійну систему потрібно. Так, ми повинні до неї рухатися. Але не в нинішніх українських реаліях.

Як людей стимулювати відкладати додаткові кошти на пенсію, коли люди живуть від зарплати до зарплати? А деякі і займають, щоб якось протягнути. Плюс - тотальна недовіра до державних інституцій, до фінансових установ. Банки і всякого роду фонди вже не раз "обнуляли" накопичення людей. Довіри до них немає, як немає і впевненості в завтрашньому дні. А без цього ніхто не буде відкладати гроші.

Доходи населення, м'яко кажучи, невисокі. Але уряд не пропонує шляхів їх підвищення. Він не говорить, що без наведення порядку в економіці, без її детінізації, білих зарплат, немає рішення подібних питань. Згідно з експертними оцінками, четверта частина українського ВВП (до 900 млрд грн) знаходиться в тіні. Якби ці гроші повернулися і працювали легально, з них йшли був податки і збори. Проблем з пенсіями б не було. Але для цього потрібно створити відповідні умови. Наприклад, переглянути існуючі податки і збори в сторону зменшення. Щоб платежі не були тягарем для підприємців.

Скільки було обіцяно підтримки навіть в умови корона-кризи? І де ця підтримка для малого і середнього бізнесу? Допомоги ніхто так і не побачив.

Так що важливий економічний блок. Але не тільки він. Рішення проблеми недофінансування Пенсійного фонду - комплексне. Потрібно думати про вирішенні демографічної проблеми (у нас незабаром працюючих буде менше, ніж пенсіонерів), про повернення наших трудових мігрантів.

Але ніяких рецептів нам не пропонують. Просто ставлять перед фактом - через 15 років держава не зможе виплачувати пенсії".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!