ДУМКИ

Сергій Бєлашко : Коронавірус і не тільки - влада повинна системно працювати, щоб робити життя зручнішим і безпечнішим

12-10-2020 12:10

0

Сергій Бєлашко

директор Агентства соціальних комунікацій

На нараді у президента України Володимира Зеленського прийняли ряд рішень в рамках боротьби з наступом коронавируса. Директор Агентства соціальних комунікацій Сергій Бєлашко розповів, на чому варто зосередитися, щоб ефективніше протидіяти інфекції

Вузи в Україні переводять на дистанційку, школи відправляють на канікули. У деяких містах починається розгортання великих інфекційних госпіталів, Верховна Рада розгляне питання про збільшення штрафів за відсутність масок в транспорті та закладах громадського харчування.

Ось, що думає про нові і старі заходи протидії коронавірусу Сергій Бєлашко:

"Немає ніяких фантастичних інструментів протидії поширенню інфекції. Деякі заходи випробувані сто років тому, інші - більш сучасні.

Важливі дезінфекція, соціальне дистанціювання, профілактика, зміцнення імунітету.

Держава має грамотно організувати медичну допомогу всім нужденним. Як у зв'язку з коронавірусом, так і в зв'язку з іншими проблемам. Півроку тому всі сили і ресурс були кинуті на одну хворобу, а інші в цей час безперешкодно вбивали й калічили людей. Онкохворі не отримували допомогу в належному обсязі, скасовувалися планові операції. Так не можна.

Є великий шматок роботи з громадським транспортом. Потрібна постійна дезінфекція. Мова не тільки про коронавірус. Є сезонний грип, який почнеться буквально через місяць, є туберкульоз.

Слід знизити навантаження в годину пік. Переговорити з роботодавцями, зробивши змінний графік. Щоб всі не ломилися в транспорт в один і той же час вранці і ввечері. Тут ніякі маски і респіратори не допоможуть...

Дезінфекція повинна проводитися не тільки в транспорті, але і в магазинах, місцях громадського користування. Ручки, за які люди беруться, повинні протиратися кожні 15 хвилин спеціальним розчином.

Не менш важливий комунікаційний момент. Держава повинна надавати суспільству перевірену, компетентну, достовірну інформацію. Не потрібно давати важких у виконанні обіцянок, слід говорити чітко, зрозуміло і по суті.

Багато спекуляцій навколо тестування. Багато неорганізованості. Держава повинна стимулювати, щоб тести були максимально доступними, швидкими та достовірними. Коли тест робиться протягом тижня і його достовірність 60% - не бачу сенсу в такому тестуванні.

Слід навести порядок в страховому бізнесі. Зараз, коли справа стосується виїзду за кордон (у приватних справах, бізнес, туризм), багато країн вимагають мати при собі тести, зроблені не пізніше 72 годин тому. При цьому ряд компаній, перевізники нав'язують людям страховки, а страхові компанії потім відмовляються дотримуватися умов. І люди змушені самостійно платити за своє лікування і з великими труднощами повертатися додому.

Якщо дозволити страховикам так безкарно поводитися, про медичне страхування, до якого ми йдемо, в Україні можна буде забути. Отримаємо просто систему з викачування з споживачів гроші. Фактично це - кримінальна схема, яку потрібно поламати на початковому етапі.

Люди вже починають "малювати" довідки (що у них негативні тест на коронавірус). Або самі, або за допомогою тих, хто надає такі "послуги". І тут теж потрібно навести порядок.

Потрібно вирішувати питання дистанціювання. У США, Німеччині, Франції, РФ, держава разом з бізнесом докладає максимум зусиль, щоб стимулювати удаленку - там, де це можливо. У великих містах, де величезна кількість людей зайнято офісною роботою (бухгалтерія, електронний маркетинг і так далі) - все це можна вести в віддаленому режимі. Немає сенсу збирати людей в одному офісі, наражаючи всіх на небезпеку. Тут вже питання до системних адміністраторів, які повинні надати віддалений доступ до серверів, до документів.

Наше цифрове міністерство могло б розробити відповідні рішення. Це знизить навантаження на транспорт, зменшить контактність.

Можна дати податкові пільги службам доставки, які розвозять продукти. Вирішити проблему з оплатою комунальних послуг. Зробити це дистанційно - масово. Навчити, роз'яснити, дати можливість людям просто, зрозуміло і без ризику проводити відповідні операції, не виходячи з дому.

Механізмів багато. Влада просто повинна системно працювати, щоб робити життя зручніше і безпечніше".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!