ДУМКИ

Дмитро Марунич : У заяві керівництва Нафтогазу про зниження тарифів більше пропаганди

13-10-2020 09:10

0

Дмитро Марунич

співголова Фонду енергетичних стратегій

Тарифи на газ в новому опалювальному сезоні - чого чекати? Своєю думкою з виданням «Коментарі» поділився співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич

"Поки очікується ймовірне зростання цін на газ (тарифами вони були, коли їх встановлювала держава, а зараз ціни виставляють постачальники - в залежності від того, на яких умовах газ купується) до рівня близько 7 грн за куб. Зараз ціна становить близько 5 грн за куб.

Є ймовірність, що незабаром ціни в європейському хабі піднімуться навіть більше 7 грн. Це стандартна зимова ситуація, взимку завжди газ дорожчає.

Ми чули заяву керівництва НАК "Нафтогаз", що тарифи знизяться. Але тут більше пропаганди. Багато в чому це пояснюється останніми скандалами навколо аудиту "Нафтогазу" і заяв Коболєва, що йому пред'явлені звинувачення в державній зраді. І на тлі цього раптом заявили, що тарифи знизяться, хоч серйозної аргументації для цього немає. Поки ж вони мають тенденцію до зростання.

При цьому ціна буде приблизно така ж, як в минулому році. Різкі коливання цін можливі лише якщо хтось із постачальників (а газ до нас зараз йде з Європи) припинить постачання. Тоді ціна може злетіти на 50%. Але такого не очікується, передумов для цього немає.

А запаси, які в наших підземних газосховищах (ПГС), в більшій мірі належать приватним трейдерам і не призначені для поставок населенню України".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!