ДУМКИ

Олексій Устенко : Економічний прагматизм посилить суверенітет України

13-10-2020 17:10

0

Олексій Устенко

народний депутат України IХ скликання

Народний депутат (фракція «Слуга Народу»), член парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Олексій Устенко поділився з виданням «Коментарі» думкою про те, який економічний шлях має обрати Україна в складний період корона-кризи

"Світова економіка знаходиться в катастрофічно важкому стані. Ступінь невизначеності не просто велика, а посилюється з кожним днем. Величезна кількість чинників невизначеності змушує негайно міняти логіку прийняття державних рішень, які стосуються економічної політики.

Абсолютний прагматизм і переслідування тільки власних інтересів - єдина можлива застава для забезпечення реального суверенітету України.

Фактори невизначеності для світової економіки найближчим часом досить широкі: починаючи від виборів в США і закінчуючи результатом ситуації в частині країн пострадянського простору - Киргизстані, Білорусі, в конфлікті з приводу Нагірного Карабаху.

Диспут, який продовжує розпалюватися в Україні, примітивізовано до вибору між практично повним ізоляціонізмом - і абсолютно ліберальним підходом до повної відкритості. Битва між двома "титанами" не що інше, як спроба заробити політичні очки. Саме напередодні будь-яких виборів цей диспут активізується. Одні тягнуть країну в доісторичні часи, коли міжнародна торгівля взагалі не існувала. Інші пропонують кинутися в стрімкий гірський потік, коли мало хто в здоровому глузді на це погодиться.

Поведінкова логіка України повинна бути сформульована таким чином, щоб мінімізувати будь-який можливий зовнішній вплив. Сировинна країна завжди страждає набагато більше від глобальної невизначеності на світових ринках, ніж та, яка спеціалізується на виробництві товарів з високим рівнем доданої вартості. Значить, перша точка докладання зусиль - це прокладання треків для нарощування доданої вартості всередині країни і перелом десятирічних трендів сировинної залежності.

Теорія вільної торгівлі Рікардо хороша для тренінгів та лекцій, але не завжди може бути застосована в реальному житті. Особливо, якщо серед величезної кількості гравців ти збираєшся стати єдиним (або одним з дуже небагатьох), хто згоден проводити експерименти на собі.

Торгові та валютні війни, які не вщухають і зараз, зобов'язують нас переосмислити поведінкову лінію в цьому напрямку. Створення умов для локалізації є тут лейтмотивом. Які це умови, вже інше питання. Але механізм може і повинен бути відпрацьований.

Зрозуміло, що ринок не повинен бути закритий. В іншому випадку, конкуренція буде спотворена, ми всі втратимо в якості товарів для споживачів і знищимо перспективи нашого майбутнього економічного зростання. На ці граблі ми вже багато разів наступали. Але купувати використаний транспортний парк, застаріле обладнання та безперспективні технічні розробки точно не має сенсу. Значить, необхідні умови, які забезпечать збільшення інтересу до власного виробництва.

У зв'язку з цим історичний візит президента Зеленського до Великобританії в першій декаді жовтня представляється частиною нового бачення розвитку України. Контракт на виробництво військових кораблів у нас в країні, угода про вільну торгівлю з Сполученим Королівством, яка дасть можливість наростити промислову присутність нашого бізнесу в туманному Альбіоні, є частиною більш довгого логічного ланцюжка нарощування економічних м'язів для проактивного українського підприємництва.

Прагматизм у всьому, в тому числі і в економічній політиці, може забезпечити збільшення нашого суверенітету. Глобальна економічна криза і пандемія COVID-19 не можуть бути причиною для постановки на паузу необхідного розвитку України".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!