ДУМКИ

Володимир Лапа : Ціни на продукти - що чекає Україну

15-10-2020 09:10

0

Володимир Лапа

екс-керівник Держпродспоживслужби, радник зі стратегічного розвитку президента «Українського клубу аграрного бізнесу»

Чого очікувати від продовольчих цін в Україні - і чому? Своєю думкою з виданням «Коментарі» поділився екс-керівник Держпродспоживслужби, радник зі стратегічного розвитку президента «Українського клубу аграрного бізнесу» (УКАБ) Володимир Лапа

Зерно і субпродукти. Ціни зросли вже у вересні. Фундаментальних чинників для цього в даний період року немає. Проте, розраховувати на серйозне зменшення цін також не варто - в зв'язку з тим, що аграрії втратили значну частину врожаю через посуху. Відповідно, слід очікувати поступового зростання цін на борошно, крупи, хліб орієнтовно на 10% в горизонті 4-6 місяців.

Другий хліб. Ціни на картоплю в дрібному опті істотно нижче торішніх. У міру того, як буде вичерпуватися обсяги пропозиції від дрібнотоварних неорганізованих виробників, товарні виробники спробують дещо підняти ціни. Однак, до торішніх 15 грн за кг для споживача якщо справа якщо і дійде, то точно не в поточному календарному році. У більшій чи меншій мірі це стосується більшості товарних позицій так званого борщового набору.

Молоко і молокопродукти. Ринок вже звик до конкуренції з боку імпорту, переважно з ЄС. Там середні ціни на молоко дещо зросли, але знаходяться нижче рівня перших місяців поточного календарного року. Тому сезонне зростання цін (через зменшення надоїв) можливе в межах 5-10% до січня, але потім ціни традиційно можуть розгорнутися в іншу сторону.

М'ясо. Ціни в ЄС перебувають на рівні, порівнянному або нижче, ніж в попередні роки Радикальна зміна малоймовірна. Тому і на українському ринку можна очікувати відносно стабільних цін. З поправкою на курс долара! При серйозній залежності від експорту і імпорту, внутрішні ціни на продовольство будуть в значній мірі залежати від курсової динаміки.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!