ДУМКИ

Олексій Стародубов : Економічне перезавантаження Донбасу - що для цього потрібно

15-10-2020 12:10

0

Олексій Стародубов

керівник Експертної робочої групи при Офісі президента України з питань економічного відновлення Донбасу

Як в умовах тотального недовиконання бюджету, кризи з інвестиціями, пандемії, загальних економічних проблем, спаду промвиробництва, закриття шахт - здійснювати економічне відродження Донбасу? Своєю думкою з виданням «Коментарі» поділився керівник Експертної робочої групи при Офісі президента України з питань економічного відновлення Донбасу Олексій Стародубов

"Виклики, які з'явилися в результаті глобальної кризи 2020 року, зачіпають не тільки Донбас, а й усі регіони України. Наприклад, складності із залученням іноземних інвестицій - це загальнодержавна проблема, яка переважно пов'язана з глобальними економічними процесами в період коронакризи, а не з внутрішньоекономічною ситуацією в Україні.

Для ефективного вирішення регіональних проблем необхідна злагоджена робота місцевих органів влади і економічного блоку уряду. Йдеться про спільну роботу над визначенням і підготовкою першочергових бюджетних програм, роботі з існуючими в регіонах іноземними інвесторами, а також місцевим бізнесом і над визначенням стратегічних напрямів розвитку регіонів.

Як це може реалізовуватися на практиці? Наприклад, на Донбасі існує проблема з водопостачанням як звичайних громадян, так і підприємств. Вона є першочерговою і може бути вирішена тільки за спільної участі уряду та органів місцевого самоврядування, а також при наявності відповідного бюджету.

Реалізація проектів, які можуть бути профінансовані за рахунок західних партнерів (Європейський інвестиційний банк, Європейський банк реконструкції і розвитку і т.д.), буде хорошим індикатором як для внутрішніх, так і зовнішніх інвесторів.

У період поточної кризи необхідно більш ефективно працювати з внутрішніми інвесторами. Така робота сприятиме детінізації економіки та створить додаткові робочі місця в регіонах.

Реформування вугільних і суміжних з ними підприємств (колись стратегічних для Донбасу) є якщо не найважливішою, то однією з основних задач для Донецької та Луганської областей.

Сьогодні існує концепція реорганізації вугільної галузі України до 2023 року. Уже зараз уряду необхідно визначиться з вугільними підприємствами, які можуть бути приватизовані в найкоротші терміни, або розвиватися в рамках державно-приватного партнерства. Спільно з органами місцевого самоврядування уряду потрібно посилити роботу з внутрішніми інвесторами в районах, де передбачається закриття шахт. Це дозволить створити нові робочі місця і мінімізує соціальну напругу в таких ОТГ, оздоровить інвестиційний клімат.

Для якісного перезавантаження регіонального економічного порядку денного необхідно реанімувати роботу Агенцій регіонального розвитку як в Донецькій і Луганській областях, так і в тих регіонах, де робота таких інститутів була припинена або зведена на "ні".

Агентства регіонального розвитку виконають роль сполучної ланки між іноземними та внутрішніми інвесторами, державними підприємствами і органами влади, а також дозволять якісно і швидко реалізовувати визначені урядом ініціативи щодо розвитку регіонів.

Резюмуючи: лише злагоджена робота органів місцевого самоврядування та органів центральної влади дозволить подолати наслідки кризи 2020 року. Таку роботу складно уявити в період передвиборної боротьби. Але вибори пройдуть, а економічні проблеми нікуди не зникнуть".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!