ДУМКИ

Андрій Єременко : Опитування в день виборів - Зеленський виграє в будь-якому випадку

16-10-2020 14:10

0

Андрій Єременко

засновник соціологічної компанії Active Group

Засновник соціологічної компанії Active Group Андрій Єременко висловив виданню «Коментарі» думку про питання «від Зеленського» в рамках Всеукраїнського опитування в день проведення місцевих виборів, 25 жовтня

"Дана технологія до соціології відношення не має. Коли ми говоримо про соцопитування, ми говоримо про якусь вибору, про те, що є якась градація відповідей. Не просто "так" або "ні", а велика шкала.

До того ж, питання, які мають намір поставити в день виборів, в загальному і цілому незрозумілі. Та ж легалізації канабісу нібито в медичних цілях. Як він повинен продаватися, звідки йти, куди йти?

Нагадаю, яким недосконалим був спочатку законопроект про відкриття ринку землі. Він видозмінився дуже сильно, в порівнянні з первісним варіантом. Коли його вносили в Раду, це був якийсь страх і жах, а по виходу - цілком пристойний документ.

Те ж саме з питаннями в день виборів. Довічне ув'язнення для топ-корупціонерів? А чи зможе наша пенітенціарна система це переварити?

Загалом, це все - не соціологія, а політтехнологія. Опитування має відношення до підвищення явки. Вона тепер точно буде більше. Має відношення і до політичних ігор Зеленського - не тільки на виборах, а й після. Він зможе потім сказати "народ захотів" - і подати відповідний законопроект. А може і не подати. Може тиснути на парламент цим, а може і не тиснути. Є "вилка", він виграє в будь-якому випадку.

З одного боку, це не агітації. Якісь люди стоять і питають. З іншого - все одно це буде нагадувати про пропрезидентську партію. Так що ще й цей момент досягається.

Плюс - Зеленський конкретно перебив порядок денний. Всі обговорюють саме ці питання. Ми вибираємо місцеву владу, яка до легалізації канабісу, питань війни і миру, не має ніякого відношення. В результаті говоримо не про питання урбаністики, а аналізуємо той порядок денний, яку задає президент. І це - пристойний виграш в інформаційній кампанії.

З точки зору технологій - штука ідеальна. Не бачу слабкого місця, крім того, що конкуренти кричать, ніби це нечесно.

Ну і сама ідея, що треба у людей питати, що вони думають - корисна. У нас велика проблема держави - погана зворотний зв'язок. Поки до влади дійде, що відбувається внизу, це саме "щось" уже відбувається мало не повсюдно".

***

Нагадаємо, що Зеленський розсекретив питання, які задасть українцям під час виборів.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!