ДУМКИ

Сергій Ивагло : Фінансові піраміди в Україні - як цьому протистояти

19-10-2020 12:10

0

Сергій Ивагло

інвестиційний консультант, президент ГО Діловий клуб "Партнер"

В Україні розробляється законопроект, спрямований на запобігання діяльності аферистів і недопущення появи фінансових "пірамід". Своєю думкою з цього приводу з виданням "Коментарі" поділився інвестиційний консультант, президент ГО «Діловий клуб "Партнер"» Сергій Івагло

"Сьогодні на ринку не існує організації, що активно протидіє пірамідальним схемам. Немає ефективної системи моніторингу та первинного попередження про такі проекти. Типу "спалах - зліва ". Ми кілька разів як громадська організація, що займається просвітницькою діяльністю з основ фінансової грамотності, пропонували свої послуги в якості партнера по первинному моніторингу. Готові були аргументовано пояснювати, чому така-то організація вимагає більш уважного нагляду з боку компетентних органів. Причому таких громадських активістів досить багато. У відповідь чули від держорганів, що вони знаходяться в жорстких обмеженнях, через що не можуть ні нас залучити для превентивних заходів проти аферистів, ні самі щось зробити.

А фінансові шахраї демонструють чудеса винахідливості. Вони, як і світ, змінюються, мімікрують, розвиваються з неймовірною швидкістю. Видають на гора величезну кількість різних видів "пірамід". Аферисти постійно на два, три, п'ять кроків попереду неповороткої правоохоронної системи, яка слабо змінюється. І шансів у звичайних громадян не потрапити в пастку шахраїв - майже немає. Питання лише, коли це станеться - і під яким соусом, звичайна людина купить ту чи іншу "піраміду".

Тому нам потрібен хороший експертний орган з потужними фахівцями, які працювали б на випередження. Ламали "піраміди" до того, як під їх уламками опиняться чергові обдурені громадяни.

Ще один важливий момент. Люди, які роблять перші кроки в інвестуванні, також нерідко стають жертвами аферистів. Отримавши негативний досвід, багато хто боїться інвестувати навіть в хороші речі. Так підривається перспектива, що в цій країні з'явиться середній клас (а це про капітал, інвестування, пасивний дохід). І чим швидше, жорстокіше, якісніше спрацює закон на запобігання діяльності аферистів і недопущення появи фінансових "пірамід", тим краще буде всім. Це як раз той випадок, коли краще "перебдеть, ніж недобдеть". Важливо наджорстоко, з максимальним залученням громадських організацій в якості помічників, дати бій аферистам".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!