ДУМКИ

Євген Мироненко : Питання про ВЕЗ на Донбасі має маніпулятивну і популістську складову

20-10-2020 08:10

0

Євген Мироненко

заступник директора Українського інституту майбутнього

Сьогодні, 20 жовтня, президент України Володимир Зеленський виступить з посланням до парламенту. Уже відомо, що серед іншого буде говорити про Донбас. У тому числі про ідею вільної економічної зони (ВЕЗ) там, яке Зеленський включив в опитування в день виборів. Своєю думкою з цього приводу з виданням «Коментарі» поділився заступник директора Українського інституту майбутнього Євген Мироненко

"Варто говорити про територію пріоритетного розвитку наразі. І саме території, які контролюються урядом України.

Є багато компаній, які не пішли з Луганської і Донецької області, а продовжують свою роботу, забезпечуючи місцеве населення роботою, а державу і місцеві бюджети - податками. Але саме такі компанії зіштовхуються з величезними труднощами в своїй діяльності: від неможливості отримати кредит - до сплати найбільших тарифів в Україні за електрику.

Вважаю, що в першу чергу має бути забезпечена підтримка і розвиток підприємств на контрольованій території Східної України.

Питання повної вільної економічної зони досить різнопланове і має свою специфіку. Треба мати розуміння, що ми вкладаємо в це поняття. Тобто, який підхід податкових зобов'язань буде застосовуватися саме в даному напрямку вільної економічної зони. Це буде звільнення компаній від мита? Чи це буде звільнення від загальнообов'язкових податків? Чи це буде звільнення від місцевих податків? Може, скасування плати ЄСВ?

В будь-якому разі, для формування політики такого підходу на тимчасово окупованих територій потрібно провести повну інвентаризацію господарюючих суб'єктів, нанесення шкоди від збройної агресії РФ, мати розуміння галузевих напрямків діяльності таких суб'єктів господарювання.

А наразі, це питання ставиться як не продумане та таке, яке має маніпулятивну та популістичну складову".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!