ДУМКИ

Любов Соловей : Українську творчу сферу потрібно розвивати і виводити з тіні

20-10-2020 15:10

0

Любов Соловей

продюсер, продюсерський центр MOST Enterprise

Народні депутати підтримали в першому читанні законопроект, яким пропонується впровадження податкових механізмів для надання державної підтримки сфер культури, туризму і сектора креативних індустрій з метою недопущення їх стагнації для збереження і створення нових робочих місць. Ініціативу проаналізувала для видання «Коментарі» продюсер (продюсерський центр MOST Enterprise) Любов Соловей

"Креативний бізнес, за даними ЮНЕСКО, дає більше $ 2 трильйонів на рік - майже 3% світового ВВП. У багатьох розвинених країнах сфери культури, туризму і креативні індустрії - важливий фінансовий і економічний драйвер для економіки. Наприклад, у Великій Британії креативні індустрії генерують майже 13 мільйонів фунтів на годину!

У нас і приблизно немає таких цифр, хоча креативні індустрії становлять 4% від ВВП України, а в роботі всієї сфери задіяні близько 500 тисяч співробітників.

Також культура - набагато більше, ніж просто концерти, виставки або кіно. Наприклад, в європейських країнах великі музичні фестивалі (Sziget в Угорщині, PRIMAVERA в Іспанії, TOMORROWLAND в Бельгії) щороку, до карантину, вносили великий внесок до міського бюджету. На них приїжджали сотні тисяч туристів, які витрачали гроші на готелі, переміщення по місту, шопінг, ресторани, відпочинок, визначні пам'ятки. Українська творча сфера перебувала тільки в стадії активного розвитку, але карантин став для неї не тільки несподіваним, але і руйнівним, як і для більшості населення країни.

У липні президент подав проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної підтримки культури, туризму і креативних індустрій №3851. Поки проект підтриманий в першому читанні, хоча і був поданий як пріоритетний. Народні депутати ще можуть вносити в нього правки і зміни. Отже, прийнятий Закон може бути, швидше за все, в новому році.

Однозначну плюс законопроекту - знизити ставку ПДВ для сфери культури до 7%. Це дозволить витрачати більше грошей на розвиток креативної індустрії, агентств, продюсерських центрів, артистів - за фактом, на саму роботу, включаючи промо за межами України. Більшість авторів пісень, акторів, артистів зможуть масштабувати свій продукт і доносити інформацію про нього до більшої кількості людей.

Для туристичної галузі, яка також постраждала через карантин, послаблення дозволить збільшити обсяги внутрішнього туризму і попрацювати над маркетингом територій.

Якщо говорити про музичну сферу, то 7% ПДВ діятимуть тільки на концертну діяльність і організацію події, замість 20%, як зараз податок на прибуток. Це призведе до більш цікавих шоу і частих виступів, колаборації із зарубіжними артистами. Раніше багато концертів на великих майданчиках в Києві були збитковими і для артиста, і для продюсера.

Однак і тут є проблема. Зараз багато організаторів працюють як ФОПи (ІП), і приємні зміни просто обійдуть їх стороною. З іншого боку, ФОПи (ІП) не можуть займатися гастрольною діяльністю, перебуваючи на єдиному податку. Отже, більшість артистів і продюсерських центрів співпрацюють з концертними агентствами і не можуть безпосередньо організовувати концерти.

Необхідно розширювати і річний оборот ФОП (ІП). Наприклад, зараз якщо він перевищує 1 млн грн, то необхідно ставати платником податків ПДВ. Однак такий ліміт встановили, коли долар коштував 8 гривень - більше 6 років тому. Зараз логічно підвищити цей ліміт хоча б до 3 млн грн, щоб молоді артисти і лейбли могли розвиватися і чесно вести свою діяльність, а не створювати просто творчі об'єднання.

Усунення подібних колізій могли б дати імпульс для розвитку творчої сфери і виведення її з тіні".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!