ДУМКИ

Андрій Гарнат : Для відновлення Донбасу необхідні дві важливі складові

21-10-2020 13:10

0

Андрій Гарнат

економічний експерт, координатор громадянської ініціативи " Рух бізнесу України"

Економічний експерт, координатор громадської ініціативи "Рух бізнесу України" Андрій Гарнат прокоментував ідею створення на Донбасі вільної економічної зони (ВЕЗ)

"Ідея розвитку територій шляхом створення вільних економічних зон - не нова. Вона вже мала місце бути в період з 1999-го по 2005 рр., коли було відкрито і діяло 11 таких зон на території України.

Однією з основних цілей подібних зон є залучення іноземного капіталу. Але ця місія зазнала невдачі, тому що на територіях ВЕЗ працював, в основному, місцевий капітал, а заходження іноземних інвесторів щільно контролювалося місцевою владою.

Перший досвід роботи таких зон був вкрай незадовільний, тому що за 6 років їх роботи так і не вдалося вийти навіть на 50% планових показників ефективності. При цьому обсяг тіньової економіки на цих територіях виріс значно - і вплинув на тіньові потоки контрабанди і "відмивання" капіталів по всій країні.

Але негативний досвід не означає, що цей інструмент не працює.

У світі досить прикладів, коли, в різний час, введення вільних економічно зон в Китаї, Великобританії, США, Франції, давало позитивні ефекти. ВЕЗ оживляли регіони зі слабкою економікою, розвивали зовнішньоекономічні зв'язки.

На сьогоднішній день ми маємо досить складну задачу - відновлення східних регіонів країни після повного їх занепаду. На Донбасі треба не тільки створити достатню кількість робочих місць, а й відновити транспортну, промислову, фінансову інфраструктури.

Важливим також є організація на цих територіях сучасної системи освіти, починаючи з дошкільної і закінчуючи вищою університетською.

Для реалізації цього плану необхідно дотриматися двох важливих складових:

- повернути під повний контроль східні території нашої країни, включаючи контроль кордону;

- ввести найвигідніші в світі умови ведення підприємницької діяльності, які виведуть цей регіон в лідери за рівнем сприятливого бізнес клімату.

Ситуацію, що склалася можна використовувати і для створення локальних інноваційних систем, що дозволить розвинути дані території підвищеними темпами. Цей підхід вимагає комплексної наукової розробки - і відповідні фахівці в Україні є.

І, звичайно ж, потрібно врахувати досвід минулих років і забезпечити рівні можливості для заходу в регіон як вітчизняного, так і іноземного капіталу".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!