ДУМКИ

Віктор Савінов : Якщо надмірно натиснути на Росію, з неї полізуть танки

22-10-2020 08:10

0

Віктор Савінов

директор Міжнародного інституту політичної філософії

В українському суспільстві періодично дискутують на тему: чому, незважаючи на тотальне нехтування міжнародних норм, проти РФ не введуть дійсно жорсткі санкції? Своєю думкою з виданням «Коментарі» поділився директор Міжнародного інституту політичної філософії Віктор Савінов

"В Україні переоцінюють можливості вирішення проблем дипломатичними засобами. Це відбивається, наприклад, в 5-м питанні, який Зеленський задає в своєму опитувальнику - щодо виконання зобов'язань гарантами Будапештського меморандуму.

Справа в тому, що суверенітет малих геополітичних гравців забезпечується конфліктами між основними геополітичними гравцями. Урівноваження геополітичного полюса призводить до того, що обидві сторони, як правило, не можуть позбавити менші держави територіальної цілісності, юрисдикції, а як наслідок - суверенітету.

При цьому існують межі (умовні "червоні лінії"), рівня дипломатичного впливу, через який переходити не бажано. Особливо, коли це стосується великих геополітичних гравців, таких як Росія. Найкраще "червону лінію" можна пояснити на відомому прикладі. Після закінчення Першої світової війни на Німеччину були покладені фактично непосильні анексії і контрибуції. І до чого це призвело? Отримали Другу світову війну.

Дипломати всього світу розуміють, що є межа можливостей дипломатичного вирішення тих чи інших питань. Що далі, за цією межею? Військове вирішення питання.

Україна постійно сподівається на дипломатичне вирішення. Вимагає від Заходу посилення санкцій по відношенню до РФ. В результаті деякі союзники України практично відкрито пояснюють: є питання, які українська держава повинна вирішити сама. Або за межами діалогу, або - погоджуючись на те, що роблять наші союзники в межах дипломатичних методів. В даному випадку мова йде про санкції по відношенню до РФ. Якщо далі посилювати цей тиск, можуть заговорити вже не дипломати, а військові. Як я не раз говорив, якщо надмірно натиснути на Росію, з неї полізуть танки. Провідні країни повинні відчувати межу чинення тиску дипломатичними методами (частиною чого є не тільки санкції, а й інформаційні та психологічні війни). Щоб конфліктна ситуація і її епізоди не переросли у відверто гарячу форму".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!