ДУМКИ

Олена Мошенець : Безпорадні порадники, або як йде боротьба з корупцією в державному секторі

23-10-2020 15:10

0

Олена Мошенець

народний депутат України IХ скликання

Заступник голови Комітету Верховної Ради з питань антикорупційної політики (фракція «Слуга Народу») Олена Мошенець поділилася з виданням «Коментарі» думкою про роботу українських антикорупційних органів

"В 2014 році у міністерствах, інших центральних органах виконавчої влади, місцевих держадміністраціях, відповідно до статей 61-64 Закону України "Про запобігання корупції", розпочали свою антикорупційну місію уповноважені підрозділи/особи з питань запобігання та виявлення корупції.

Крім того, за законом, уповноважені антикорупціонери повинні працювати:

— на державних й комунальних підприємствах, в господарських товариствах (у яких державна або комунальна частка перевищує 50%) з чисельністю працівників від 50 осіб та обсягом валового доходу – від 70 млн грн;

— в юрособах, які є учасниками процедури закупівлі за Законом України "Про публічні закупівлі", якщо вартість закупівлі – від 20 млн грн.

Серед завдань уповноважених з питань запобігання та виявлення корупції:

— консультування працівників з питань застосування антикорупційних стандартів та процедур;

— здійснення належного нагляду, контролю та моніторингу у сфері запобігання і протидії корупції;

— застосування заходів дисциплінарної відповідальності до працівників, які порушують положення антикорупційної програми;

— вжиття заходів реагування щодо виявлених фактів корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, зокрема, проведення внутрішніх розслідувань, тощо.

Одним з основних завдань уповноважених, згідно з Типовим положенням, затвердженим наказом Національного Агентства з питань запобігання корупції від 17.03.2020 №101/20, є щопіврічне звітування перед НАЗК щодо своєї діяльності.

Згідно з інформацією Нацагентства, уповноважені у 2019 році провели:

— 277 навчань, нарад, тренінгів з питань запобігання та виявлення корупції для працівників центральних апаратів міністерств;

— 1987 навчань, нарад, тренінгів з питань запобігання та виявлення корупції для працівників апаратів державних органів.

Щодо кількості таких навчань у I півріччі 2020 році, то в НАЗК повідомили, що "всі 97 міністерств, центральних органів та інших державних органів забезпечують у своїй діяльності надання методичної та консультаційної допомоги".

З 1 січня до 28 вересня 2020 року, за даними НАЗК, уповноважені повідомили Національне агентство про 2 695 випадків неподання чи несвоєчасного подання декларацій суб’єктами декларування, які працюють на державних підприємствах, в установах та організаціях. У 2019 році таких повідомлень було 2554.

У I півріччі цього року уповноважені ініціювали 169 дисциплінарних проваджень за результатами розгляду повідомлень про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень.

До дисциплінарної відповідальності за вчинення корупційного або пов’язаного з корупцією правопорушення були притягнуті 42 особи.

Якщо врахувати, що в Україні — сотні державних органів влади й понад 1,5 тисячі діючих державних підприємств, то 42 працівники держсектору, притягнутих до відповідальності за корупцію – занадто низький показник ефективності.

До прикладу, згідно з інформацією Global Times, в межах посилення заходів з протидії корупції у Китаї, виявлено та розпочато антикорупційні розслідування стосовно шести високопосадовців державного сектору протягом лише одного минулого тижня".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!