ДУМКИ

Сергій Макогон : Газпром для нас і клієнт, і партнер і конкурент

23-10-2020 19:10

0

Сергій Макогон

гендиректор ТОВ " Оператор ГТС України"

Генеральний директор ТОВ "Оператор ГТС України" Сергій Макогон розповів виданню "Коментарі" про взаємини з російським Газпромом

Газпром для нас - і клієнт, і партнер і конкурент.

Газпром - провідний добувач газу в РФ і продавець в ЄС. Ми транспортуємо газ для Газпрому і отримуємо за це плату за транзит. Тому Газпром для нас - дуже великий і важливий клієнт.

Газпром ще й оператор Російської ГТС, тому він для нас партнер як оператор системи.

У той же час, Газпром будує обхідні газопроводи навколо України: Північні потоки, Турецький потік. І в цьому аспекті Газпром для нас - конкурент. Більш того, якщо Газпром запустить ці газопроводи, то ми втратимо транзит і транзитний дохід. І це - найбільша загроза для Оператора ГТС України. І ми будемо боротися проти цих обхідних газопроводів до кінця.

Основна проблема Газпрому в тому, що це не зовсім комерційна організація. Газ завжди був елементом політики РФ, що вкрай негативно позначається на цій компанії. Десятки мільярдів доларів Газпром викинув на непотрібні обхідні газопроводи, тільки щоб виконати політичну волю керівництва РФ, мета якого - позбавити Україну транзитного доходу (2 млрд дол на рік).

Якби це була чисто комерційна організація, то я впевнений, що ми б успішно співпрацювали - і далі забезпечували транзит газу з РФ в ЄС.

Сподіваюся, що поточна криза на ринку газу змусить Газпром змінити свої підходи до ведення бізнесу.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!