ДУМКИ

Андрій Гарнат : Прожитковий мінімум в Україні - як зробити його реальним

26-10-2020 12:10

0

Андрій Гарнат

економічний експерт, координатор громадянської ініціативи " Рух бізнесу України"

Кабінет міністрів України схвалив минулого тижня залучення громадськості та експертів до процесу формування прожиткового мінімуму для українців. Цю ініціативу проаналізував для видання "Коментарі" Андрій Гарнат - економічний експерт, координатор громадської ініціативи "Рух бізнесу України"

"У питанні прожиткового мінімуму (на сьогоднішній день 2189 грн, в бюджеті на 2021 рік закладено 2294 грн) варто відразу заходити з головного - з зрівнювання прожиткового мінімуму (ПМ) з мінімальною заробітною платою (МЗП). Мається на увазі - підйом ПМ до рівня МЗП.

Природно, одночасно потрібно відв'язати від ПМ всі соціальні виплати, зарплати і штрафи, інакше підняти прожитковий мінімум буде економічно неможливо.

Залучення громадськості та експертів до обговорення цього соціально важливого питання не нове. Вся справа в тому, які саме експертів і представників громадськості залучать. Адже часто відбір відбувався за ключовим показником - лояльності до керівника профільного міністерства. Відповідно, результати таких обговорень були передбачувані і не привносили якісних змін.

Якщо є політичне рішення, якщо юридично грамотно оформити законодавчі зміни, дотримуючись коректності зміни логіки зв'язків, то ініціативу можна успішно реалізувати.

Економічного ефекту від цієї ініціативи чекати не варто, тому що для природного зростання МЗП потрібно спочатку створити сприятливі умови для розвитку підприємницької активності".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!