ДУМКИ

Іван Ліптуга : Як в умовах коронавіруса планувати новорічний відпочинок

02-11-2020 12:11

0

Іван Ліптуга

президент Національної туристичної організації України

З одного боку, зараз, плануючи поїздку кудись під час новорічних канікул, можна замовити якийсь тур або номера дешевше. З іншого - є ризик посилення карантинних заходів - з усіма наслідками, що випливають. Як не помилитися? Своєю думкою з порталом «Коментарі» поділився президент Національної туристичної організації України Іван Ліптуга

"Згідно з останнім випуском статистичного барометра Всесвітньої туристичної організації (ЮНВТО - від англ. UNWTO - United Nations World Tourism Organization) за 9 місяців 2020 року міжнародний туризм скоротився на 70% в порівнянні з 2019 роком. Доходи сектора в цілому скоротилися приблизно на 730 мільярдів доларів. За прогнозами ЮНВТО, повернутися до обсягів 2019 року вдасться не раніше 2023 року. За умови, що за 2021 рік планета впорається з пандемією і кризою, викликаною нею.

У нових реаліях, коли міжнародний туризм став зовсім не прогнозованим, а епідеміологічне зонування з постійним відкриттям-закриттям кордонів - нормою, всі країни без винятку зробили ставку на розвиток внутрішнього туризму.

Внутрішній туризм умовно можна поділити на туризм національний і туризм регіональний або, так званий, стейкейшнз, коли люди подорожують по околицях місць свого постійного проживання.

Для України ситуація, що склалася, менш болісно відчутна, ніж, наприклад, для Хорватії, в якій від туризму залежить 40% економіки. Туризм, особливо в'їзний (іноземців - до нас,) знаходився в Україні на дуже невисокому рівні по ряду причин. Тому дана криза - це чудовий привід для виділення туризму в пріоритет для розвитку України, вдосконалення якості інфраструктури та сервісу для внутрішнього ринку, підготовки нашої країни до постковідного сплеску міжнародного туризму.

Беручи до уваги те, що практично всі області України зараз потрапили в помаранчеву і червону зони (крім Херсонщини), буде також складно спланувати поїздку в інший регіон. У будь-який момент спалах захворюваності може внести корективи в розклад руху поїздів та літаків, а також роботу об'єктів індустрії гостинності.

Укрзалізниця, наприклад, в зимовий розклад вводить всього 1600 вагонів, що в два рази менше, ніж в минулому році.

В цілому, бізнес гостинності вже всюди дотримується необхідних заходів безпеки, чого не скажеш про наших громадян. Але це - як з закріпленням ременя безпеки...

Зважуючи всі ризики і невизначеність в поширенні епідемії і прийнятті обмежень урядом, ми рекомендуємо планувати новорічні канікули або недалеко від місця проживання, або, якщо в інших регіонах, то незалежно від громадського транспорту.

Україна багата і різноманітна туристичними ресурсами і практично кожна область пропонує, на сьогоднішній день, цікаві продукти для внутрішнього туризму. Щороку з'являються нові об'єкти сільського та екологічного туризму, міські тури і екскурсії, нові музеї, туристичні атракції та фестивалі. При всій любові до Києва, Львову та Одеси, я рекомендую українцям відвідувати всі інші регіони, навіть ті, які раніше здавалися їм абсолютно не туристичними.

Краще, якщо тур буде організований професійним туроператором, який знає регіон і оптимізує час і витрати туристів так, щоб залишити кращі враження від новорічного відпочинку".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!