ДУМКИ

Андрій Длігач : Страхи в Україні посилюються. Що робити?

02-11-2020 15:11

0

Андрій Длігач

доктор економічних наук, голова Advanter Group

Доктор економічних наук, генеральний директор групи компаній Advanter Group Андрій Длігач висловив виданню «Коментарі» думку, що в Україні посилюються страхи, пов'язані зі слабкістю політичних еліт

Останнім часом перед Україною постало безліч викликів. Це і корона-криза, і політична нестабільність, і конституційна криза після низки рішень Конституційного суду. Є думка, що РФ може скористатися ситуацією з нашим розбродом. Ось, що думає з цього приводу Андрій Длігач:

"РФ не стільки користується можливостями. Стратеги РФ самі створюють ці можливості, використовуючи свої канали та агентів впливу в Україні.

На жаль, кожен корупціонер - усвідомлює він того чи ні - також грає на руку РФ.

Мета РФ - довести, що Україна - failed state, тобто держава, що не відбулася. Підконтрольний РФ хаос між ними і Західним світом - і є бажаний стан, що грає на руку як їх геополітичним планам, так і внутрішнім, вбиваючи перспективи демократизації самої РФ.

Відповідно, Конституційна криза в Україні - це повністю російський сценарій, посилений амбіціями і страхами місцевих корумпованих баронів і суддів.

Місцеві вибори в повній мірі показали відкат розчарованих українців до патерналізму і дуалі "добробут" - "безпека", в архаїчному розумінні цих цінностей.

Також очевидна відсутність нових ідей і нових прогресивних політичних проектів. Це провал "Голосу", який не зміг об'єднати патріотів і бізнес. Це провал партії влади, яка показала нездатність позитивно впливати на розвиток країни.

Страхи, як показує соціологія Gradus і Advanter, посилюються. Бізнес все активніше шукає шляхи до релокації в Польщу, Балтію, сусідні країни Центральної Європи.

Страхи пов'язані не стільки з епідемією і подіями в КСУ, скільки з демонстрацією слабкості політичних еліт, нездатністю впоратися з внутрішніми і зовнішніми викликами.

Інститут стратегування знищений в країні. Національний інститут стратегічних досліджень не здатний запропонувати рішення. Чинна влада намагається керувати ситуацією через медіа або договорняки. Але перше тоне в потоці брехні проросійських каналів (якими стають поступово і деякі олігархічні канали). А друге свідомо провально, оскільки ворог істотно більш рефлексивний і переграти його можна тільки сильними розумними кроками, для чого потрібно розвинути стратегічну компетенцію діючої влади.

Велику надію я покладаю на консолідацію влади і прогресивного проукраїнського бізнесу навколо Національної економічної стратегії, яка, власне, і дасть відповіді - як утримати бізнес і таланти в Україні, як залучити інвестиції, як зробити економічний ривок".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!