ДУМКИ

Сергій Доротич : Українська влада своїми діями дискредитує себе і протиепідемічні заходи

03-11-2020 08:11

0

comments1532

Сергій Доротич

голова руху #saveФОП

На Україну все більш явно накочує друга хвиля корона-кризи. Що повинна зробити влада (і чого ні в якому разі не повинна робити), з огляду на досвід весняного локдауна? Своєю думкою з виданням «Коментарі» поділився співорганізатор всеукраїнського руху # saveФОП Сергій Доротич

"Дії влади повинні викликати довіру в суспільстві. Якщо ви сьогодні проведете опитування пересічних громадян (не кажучи вже про підприємців), то більше половини скаже, що довіряти нашій владі не можна. У тому числі - щодо її боротьби з корона-кризою.

кожен другий мій знайомий не вірить в коронавірус. І це погано. Я вважаю, що вірус є, що потрібно бути обережними. Але влада всіма своїми діями дискредитує себе і протиепідемічні заходи. В тому числі, коли ми бачимо держслужбовців, які не користуються масками там, де повинні ними користуватися. Якщо така криза є, саме влада має демонструвати приклад дотримання всіх прописаних новою реальністю правил безпеки.

Будь-які обмеження для підприємництва в якийсь сфері чи бізнесу в цілому - не припустимі. Якщо ми заходимо в ситуацію, коли епідемічна ситуація загрозлива, коли іншого виходу немає - то локдаун для всього і всіх. Якщо така проблема - закрити потрібно і маленькі магазинчики, і базари, і супермаркети, і органи влади - окрім тих, що пов'язані з охороною здоров'я, правоохоронною діяльністю, рятувальними заходами. Повинно бути видно, що вся держава "закрилася" на карантин. А обмеження лише для частини бізнесу, як це було навесні, - не припустимі. Тому що тоді, в момент, коли одні підприємці страждають, інші отримують надприбутки.

Якщо ж держава все ж вирішить закрити якийсь бізнес на карантин, вона повинна дати йому компенсаційні механізми. Наприклад, зняти з нього податки. Якщо бізнес не отримує дохід за певний період, то на якій підставі з нього щось стягувати? Адже якщо мені не дають можливості працювати, то і доходу я, природно, не отримую.

Ідеально, щоб, як в європейських країнах, якийсь відсоток від середнього доходу (припустимо, 70%) зупиненого бізнесу компенсувала держава. Але у нас я не бачу ніяких кроків у цьому напрямку. Тим часом, "закритий" на карантин бізнес, який не отримує доходу, не може утримувати найманого працівника, сплачувати податки. На жаль, але держава зараз фактично ігнорує свої функції, залишаючи нам лише обов'язки і зовсім забувши про наші права".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!