ДУМКИ

Сергій Бєлашко : Судді КС ухвалили відповідні рішення зовсім не тому, що раптом прозріли

04-11-2020 19:11

0

Сергій Бєлашко

директор Агентства соціальних комунікацій

Директор Агентства соціальних комунікацій Сергій Белашко проаналізував для видання «Коментарі» причини резонансних рішень Конституційного суду України

"Потрібно розуміти, що Конституційний суд - це цілком конкретні люди, які мають певні інтереси, амбіції, плани, зобов'язання перед іншими людьми. Вони прагнуть до поліпшення свого матеріального і кар'єрного положення, підвищення впливу і соціального статусу.

Резонансні рішення КС (про незаконність призначення головою НАБУ Артема Ситника і сумнівні моменти е-декларування) навряд чи приймалися виключно з точки зору права. У правовому сенсі, як мені здається, ніяких питань немає: всі ці "антикорупційні органи" створені поза правовим полем України, під диктовку ззовні. І це вступає в природне протиріччя з політико-правовою системою України. По суті, вибудувана ще одна вертикаль органів влади, які підкоряються вказівкам зовнішніх гравців.

Але судді КС ухвалили відповідні рішення зовсім не тому, що раптом прозріли. Вони просто керувалися певною політичною кон'юнктурою. Правляча партія ослаблена після поразки на місцевих виборах, "партнери" зайняті своїми проблемами. Судді КС, очевидно, прораховували і ці моменти, і ризики таких рішень, і перспективи для себе особисто.

Думаю, що рішення щодо мовного закону і ринку землі будуть прийматися, виходячи з цих же міркувань. Втрачати суддям КС вже нічого, а боятися особливо нікого".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!