ДУМКИ

Ігор Попов : Ситуація в Україні нагадує "ідеальний шторм"

05-11-2020 13:11

0

Ігор Попов

народний депутат України VIII скликання, експерт Українського інституту майбутнього

Народний депутат України VIII скликання, експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов оцінив для видання «Коментарі» виклики, які стоять зараз перед Україною. І розповів, як слід реагувати на ці виклики

"Сукупність викликів, що стоять перед Україною, робить ситуацію близькою до "ідеального шторму", коли зійшлися в одному місці і в один час цілий комплекс внутрішніх і зовнішніх загроз.

Мабуть, найбільш серйозна проблема - світова пандемія. Україна повинна використовувати кращі і найбільш ефективні світові практики - будь то тотальний контроль пересування населення за китайським зразком або загальне тестування за прикладом Словаччини. Обмежувальні заходи повинні вводитися поступово, щоб зберегти економічну активність.

У питанні мирного врегулювання на Донбасі важливим індикатором є перемир'я, яке триває вже 100 днів. На жаль, останнім часом воно було зірвано не з нашої вини. Повернення до режиму безпеки та розробка нової "дорожньої карти" - завдання українських переговірників.

У відповідь на сумнівні рішення Конституційного суду президент Володимир Зеленський продемонстрував негайну і жорстку реакцію - засідання РНБО і за підсумками загроза розпуску Конституційного суду. Правильність такої позиції підтверджується підтримкою з боку громадської думки - переважна більшість українців висловлюється за збереження антикорупційної інфраструктури і проти рішень КСУ. Є всі шанси на вирішення проблеми без шкоди для безвіза і з урахуванням всіх правових механізмів.

Пандемія вже завдала серйозної шкоди світовій економіці, і в Україні це проявляється особливо сильно. Ухвалення державного бюджету-2021 проходить складно, і в будь-якому випадку ми в бюджеті побачимо величезний дефіцит. Важливе завдання - тягар економічних проблем розкласти рівномірно на різні галузі і інтереси. Олігархи повинні відмовитися від ідей отримувати надприбутки, а дрібний і середній бізнес - повинен отримати підтримку від держави. Саме навколо такої політики повинні об'єднатися парламент і уряд".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!