ДУМКИ

Віктор Скаршевський : Бюджет ухвалять в цілому до 1 грудня

05-11-2020 15:11

0

Віктор Скаршевський

віце-президент Українського союзу промисловців і підприємців

Сьогодні, 5 листопада, Верховна Рада прийняла в першому читанні проект держбюджету на 2021 рік. Чи очікувано це було - і чи приймуть головний фінансовий документ в цьому році в цілому, виданню «Коментарі» розповів віце-президент Українського союзу промисловців і підприємців, експерт Growford Institute Віктор Скаршевський

"Те, що зараз відбувається з бюджетним процесом, я озвучив ще два місяці тому. Що буде понад 2 тисячі правок (їх в підсумку подали 2,5 тис). Що врахують лише їх малу частину, на суму близько 2% від дохідної частини бюджету (близько 19 млрд гр). За фактом врахували на трохи більше 20,2 млрд. грн. Все йде за очевидним для мене сценарієм. Було ясно, що з'явиться субвенція на соціально-економічний розвиток для окремих територій. Це - інтереси мажоритарників, незалежно від їх партійної приналежності. У підсумку на це заклали 7,4 млрд грн. Важливий момент для тих, хто обраний по мажоритарці. Адже їм важливо відзвітувати перед виборцями. Це не добре і не погано, це - факт.

Законопроект в першому читанні підтримало навіть більшу кількість нардепів, ніж я думав. "За" сьогодні висловилися 275 парламентаріїв.

Далі процес буде йти по процедурам, які прописані в бюджетному кодексі. Кабмін стане допрацьовувати документ з урахуванням бюджетних висновків, затверджених сьогодні депутатами. Потім знову направить його в парламент на 2-е читання. І до 1 грудня (як прописано в бюджетному кодексі) документ буде проголосований. Радикальних змін по відношенню до того, що є зараз і що запропоновано депутатами, не відбудеться. Ні дохідну, ні видаткову частину роздувати не стануть. Все буде коливатися в межах 20-30 млрд по відношенню до того що, подано в парламент. Так, будуть дискусії щодо пріоритетів, щодо недофінансування окремих статей. Але істотної зміни проекту бюджету я не очікую".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!