ДУМКИ

Андрій Гарнат : Прожитковий мінімум та інші мінімалки - як ними маніпулюють в Україні

06-11-2020 15:11

0

Андрій Гарнат

економічний експерт, координатор громадянської ініціативи " Рух бізнесу України"

Що не так в Україні з мінімальними зарплатами і пенсіями, з прожитковим мінімумом? Своєю думкою з виданням "Коментарі" поділився Андрій Гарнат - економічний експерт, координатор громадської ініціативи "Рух бізнесу України"

"Всі три категорії (мінімальна зп, пенсія і прожитковий мінімум), які присутні в Україні, не відрізняються точним грошовим виразом суті, яку кожна з них несе. Більш того, є наочним прикладом спотвореного підходу до формування економічної та соціальної політики в країні.

Запланований на 2021 рік прожитковий мінімум (2294 грн.), як і раніше абсолютно не відповідає реаліям, тому що занижений як мінімум удвічі.

Мінімальна пенсія, яка до літа наступного року досягне 1854 грн., навіть не дотягує до середнього прожиткового мінімуму.

Мінімальна заробітна плата (з початку 2021 р. становить 6000 грн.) - це, по суті своїй в Україні, інструмент маніпуляції свідомістю громадян для чергового уряду, яке вважає, що "підвищення мінімальної зарплати стимулює зростання споживчого попиту, забезпечує детінізацію" сірих "зарплат...".

У комерційному секторі мінімальна зарплата наочно відображає помилкову фіскальну політику, яку вже тривалий час проводить держава, коли сукупний податок на фонд оплати праці становить 41,5%, завдяки чому ми маємо колосальний розрив між реальною і мінімальної з/п - і відсутність ініціативи в напрямку тієї самої детінізації.

Півроку тому був зареєстрований законопроект №3515, покликаний змінити підхід до формування прожиткового мінімуму. При цьому, він не вирішує питання з нормалізацією пенсійного забезпечення.

Як і раніше, залишається відкритим питання створення сприятливих умов для ведення підприємницької діяльності, для активізації внутрішніх і зовнішніх інвесторів. А зробити це можна лише через кардинальні зміни у фіскальній і продовження змін у монетарній політиці.

Тільки таким чином ми зможемо збільшити і продуктивність праці (за рахунок впровадження нових технологій), і природним чином досягти зростання як мінімальної з / п, так і підвищення соціальних стандартів в цілому".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!