ДУМКИ

Микола Маломуж : Управлінці без досвіду і знань плодять в Україні одні проблеми за іншими

09-11-2020 16:11

0

Микола Маломуж

генерал армії України, екс-голова Служби зовнішньої розвідки України

Генерал армії України, екс-глава зовнішньої розвідки України Микола Маломуж впевнений, що владі слід припинити війну всіх проти всіх, зробивши ставку на пошук еліт і консолідацію суспільства

"Надії, які у деяких були в зв'язку обранням Зеленського, не виправдалися. Нова команда виявилася не здатна вибудовувати працюючі моделі державного будівництва, не добилася гармонізації суспільства, не показала ефективну роботу економіки.

Відсутність досвіду у президента, не вміння сформувати потужну аніткоррупціонную команду - і на першому етапі, і пізніше - привели до системних суперечностей в суспільстві. Торкнулося це і судової гілки влади, і політичних сил, які могли б бути союзниками в рамках формування нової стратегії. Тієї, що дала б потужні перспективи.

Не маючи не тільки досвіду, але і знань, державної харизми, нові управлінці плодять одні проблеми за іншими.

Отримавши на тактичному рівні інформацію, що зріють кризи, не вживаються заходи на випередження. Дізнавшись, що в Конституційний суд зроблено подання про невідповідність ряду законодавчих актів (в тому числі щодо антикорупційних органів) Конституції, владі варто було проводити консультації. І з тими, хто зробив подання, і з представниками КС. На випередження вносити потрібні зміни в законодавство. Так можна попереджати кризи. Роблячи ставку не на конфронтацію, не на тиск, а на правовий вихід із ситуації.

Владі слід не спиратися на якісь зовнішні сили на Заході або Сході. Потрібно формувати, консолідувати потужні еліти суспільства всередині України. А для цього має бути глибоке державне чуття, потужні енергія і воля.

Країни з криз виводили Особистості - спільно з потужними елітами, які вони зібрали навколо себе. Вони формують команду, а не розповідають, що хтось когось якось підставив. Рузвельт в США, генерал де Голль у Франції зуміли в умовах неймовірних криз консолідувати професіоналів, виробити нові стратегії розвитку. Індонезія, Сінгапур піднялися з самих низів і багато в чому обігнали європейські країни. Все тому, що з'являлися Лідери, які об'єднували еліти - технологічні, економічні, політичні, регіональні. Створювали антикорупційні уряди, формували стратегію, мету, яку підтримувало все суспільство. Консолідували. А чи не роз'єднували, як часто у нас.

Спроба Зеленського розпустити КС, заперечувати рішення КС - це фактично зазіхання на державний лад. Слід зупинитися, поки ще можна.

Логічно, щоб президент виступив ініціатором законодавчих змін. А далі вже, в плані гармонізації відносин, пройшли консультації з авторитетними представниками різних сфер - судової, державотворчої, конституційної. Зібрали б форум на чолі з президентом, виробили потужні правові концепції, як вирішити проблеми. Консолідували різні групи - і вийшли на вирішення проблеми. Це був би найбільш правильний варіант виходу з ситуації".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!