ДУМКИ

Ілля Несходовський : Карантин вихідного дня - це непродумане рішення

11-11-2020 14:11

0

Ілля Несходовський

директор Інституту соціально-економічної трансформації

Сьогодні уряд України має намір ввести так званий «карантин вихідного дня». Директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський вважає, що це не спрацює як дієвий заслін для коронавірусной інфекції, зате серйозно вдарить по бізнесу.

"При введенні таких заходів важливі два аспекти: чи зможуть вони зупинити поширення хвороби і - скільки це буде коштувати для тих, кого торкнуться обмежувальні заходи.

З точки зору захворюваності: в торгових центрах, магазинах, які можуть виявитися закритими, є температурний контроль (хоч ефект від нього сумнівний), все люди - в масках, дотримується соціальна дистанція, є санітайзер.

У ресторанах і кафе персонал в масках, а відвідувачі, зі зрозумілих причин, без. Але і там є певні заходи безпеки.

Найчастіше інфекція поширюється тими людьми, кого знаєш. Наприклад, на робочому місці. Приїхав в масці, на роботі зняв, контакт з оточуючими - і...

Також місцями масового поширення є різні концерти, нічні клуби. Саме на це потрібно звертати більше уваги.

Правильним кроком було б збільшення тестування для позначення контактних осіб та (в разі потреби) їх подальшої ізоляції.

З точки зору економіки, для підприємців, яких мають намір закрити (за словами прем'єра Дениса Шмигаль, мова про представників бізнес-спільноти, зайнятих в ресторанній, розважальної, культурній сферах - ред.), 50% виручки припадає саме на вихідні. Тобто, втрати будуть відчутні. При тому, що для бізнесу "чорна п'ятниця" листопада, а також грудень - вкрай важливі для доходів.

Держава ж на даний момент не пропонує ніяких компенсаційних механізмів. Люди перед вибором: збанкрутувати (не буде коштів, щоб платити зарплату, оренду) або порушити закон. Думаю, виберуть друге. Будуть всіляко оборонятися від перевіряючих, які будуть намагатися їх закрити або накласти штраф.

Виходячи з вищевикладеного, рішення про карантин вихідного дня вважаю непродуманим, не логічним. Економічний ефект отримаємо негативний, а ефект протидії хвороби - мінімальний".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!