ДУМКИ

Наталія Землянська : Корупція, фіскалізація і виборчий карантин приведуть до потужних протестних хвиль в Україні

13-11-2020 08:11

0

Наталія Землянська

голова Всеукраїнської профспілки виробничників і підприємців

Дії української влади в рамках «детінізації» економіки і боротьби з коронавірусом за допомогою карантину вихідного дня оцінила для видання «Коментарі» Наталія Землянська - голова Всеукраїнської профспілки виробничників і підприємців

"По-перше, на мою думку, влада всіма силами намагається зіштовхнути лобами малий (в т.ч. мікробізнес) і середній бізнес. Мало того, що карантин, тиск і система штрафів стали сильним ударом для підприємців, так ще з січня 2021 року запускають тотальну фіскалізацію підприємців. Це взагалі маячня, з огляду на всі втрати людей, які і собі не дають померти з голоду і ще при цьому робочі місця зберігають.

По-друге, за останні 3,5 року з України в офшори вивели понад 25 млрд доларів! Дві третини великих компаній структуровані в офшорах. І хто тоді в нашій країні найголовніший "тіньовик"? Горезвісна пенсіонерка з пучком кропу у метро, підприємець на ринку або "благородні" бізнесмени (деякі з них навіть президентом ставали), які мільярдами виводять гроші в країни з низькою податковою юрисдикцією. Ну, правильно, законом ж не заборонено. Тільки закони вони пишуть для себе. А з людей, прикриваючись турботою про державу, три шкури деруть - і через тарифи на комуналку, і через ось цю тотальну фіскалізацію.

Гетманцев (народний депутат України від партії "Слуга народу", голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев - ред.) - головний "вбивця" спрощеної системи оподаткування, розповідає з телеекранів, що через ФОПи великі мережі оптимізують податки. Так які проблеми? У нас що великих мереж 2 мільйони, як фізосіб підприємців? Ні. Порядок в цьому цілком можливо навести, не дискримінуючи при цьому мікробізнес.

Або заява Данила, що через ФОПи реалізується контрабанда. Я скромно промовчу про реформу митниці, і хто там керував з обіцянкою навести порядок. А потім країну трясло від цифр крадіжки на митниці, скруток та інших принад.

Тютюн, смартфони і наркотики - лідери української контрабанди, про це липні цього року повідомляла Держмитслужба. Правда, скромно промовчали про нафтопродукти, наприклад. І що, за цим стоїть мікробізнес?

Маячня.

Такими законодавчими ініціативами, які просувають Данило Гетманцев і Роксолана Підласа (нардеп від партії "Слуга народу", заступник голови Комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку - ред.), точно змусять 2 млн ФОПів піти в тінь і порвати свої свідчення. І тоді в Центрі зайнятості цифра в півмільйона безробітних швидко збільшиться в 2 або 3 рази.

Слід зазначити, що тільки за 8 місяців 2020 року було звільнено на 127 тисяч осіб більше, ніж працевлаштовано.

Експерименти з "вихідними карантинами", малодоступна програма кредитування 5-7-9%, обов'язок в будь-якому випадку сплатити всі податки, незважаючи на відсутність доходу - все це призведе до голодних бунтів досить швидко. Додайте до цього повернення примари екс-міністра економіки Милованова. Руками його заступниці Свириденко та цифровізаторів з Міністерства цифровий трансформації намагаються знову проштовхнути неоліберальні трудові реформи, ( "нуль годин контракт", гіг-контракти та іншу гидоту). Так що на протести вийдуть і профспілки. І, з огляду на заборгованість із зарплати в більш ніж 3,5 млрд грн і інші "радощі" ринку, протестні хвилі будуть досить потужними.

Рецепт від цієї "хвороби" є, про нього вже довгий час на всіх акціях протесту, організованих рухом підприємців #SaveФОП, нагадують нашим законодавцям: терміново прийміть законопроекти №3853-1 і №3853-2, скасуйте РРО для мікробізнесу, збережіть спрощені облік і звітність.

Але поки депутати глухі до вимог підприємців. Тому 16 листопада, в понеділок, перед парламентом почнеться безстроковий податковий майдан "Право на працю"!



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!