ДУМКИ

Валерій Кравченко : Військовий сценарій повинен бути на порядку денному України

16-11-2020 12:11

0

Валерій Кравченко

директор Центру міжнародної безпеки

Директор Центру міжнародної безпеки Валерій Кравченко оцінив для видання «Коментарі» можливість звільнення тимчасово окупованої частини Донбасу силовим способом, як це зробив Азербайджан зі своїми територіями

"Силове вирішення питання з деокупацію Донбасу можливо виключно в хорватському сценарії. Коли на нашому боці буде однозначна військова підтримка США, а запобіжником від РФ - миротворці ООН. Тоді Україна може однозначно реалізувати свою "Бурю". Це буде означати, що Путін не послухав Суркова - і зливає проксі в Україні, не бачачи в них перспективу.

Сценарій вкрай малоймовірний - РФ вибудовувала роками в своїй країні і на Заході героїчний епос про "ополченців", які вийшли воювати за "русскій мір". Здається, що відіграти назад не вийде - це вдарить по геополітичним перспективам Кремля.

Після зради Вірменії з ОДКБ (яку Росія не підтримала, не захистила від Азербайджану), ще один такий удар по іміджу РФ - це буде занадто.

Упевнений, що приклад з Нагорним Карабахом надихає гарячі голови в Україні, проте наслідки реалізації військового сценарію будуть згубними для нашої країни. Росія "спить і бачить" таку провокацію-дурість, яка дозволить звинуватити українців у геноциді і тут же прийти "миротворцями" на захист братнього народу від хунти. І мова буде йти не про Донбас, а про Харків, Одесу та Києв. Не дарма РФ сформувала ударні угруповання військ на кордоні - вони чекають свій "casus belli". І Україна точно не стримає російські армади, особливо сама.

У той же час, військовий сценарій повинен бути на порядку денному як "план B", причому не тільки по відношенню до Донбасу, а й щодо Криму. Україна повинна мілітаризуватися фізично і морально. Крім стримуючого ефекту, це додасть більшої впевненості і дипломатичним зусиллям України.

Сильна армія сильного союзника знадобиться якщо і не НАТО (хоча туди потрібно до останнього прагнути), то - Люблінському трикутнику або іншому потенційному субрегіональному військово-політичному утворенню.

Та й план стримування РФ Байдена однозначно передбачає особливу роль для України і Грузії. Власне, останню і потрібно наслідувати в її відношенні до окупованих територій - "Ми обов'язково повернемо своїм землі, своїх громадян, а вороги відповідатимуть за все. Ми лише чекаємо зручного моменту для атаки, коли ворог буде досить слабкий, а ми досить сильні".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!