ДУМКИ

Олександр Аліксійчук : Економічні та політичні фактори стали причиною запеклої виборчої кампанії

17-11-2020 13:11

0

Олександр Аліксійчук

народний депутат України IХ скликання

Завершенням реформи децентралізації стали вибори до органів місцевого самоврядування 25 жовтня 2020 року. Що змінилося в країні та чому саме цього разу місцеві вибори стали настільки важливими для політичних партій та партійних еліт - як місцевих, так і національних? Своєю думкою з виданням «Коментарі» поділився народний депутат України IХ скликання (фракція «Слуга Народу») Олександр Аліксійчук

"Якщо говорити про трансформацію адміністративно-територіального устрою країни в частині реформи децентралізації, то ми замість 490 районів, що існували ще з далеких радянських часів, отримали 136. Відбулося також і укрупнення громад. Замість 11 694 (міських, селищних, сільських рад) тепер на території України утворилися 1 469 громад.

Реформа торкнулася не лише територій, в першу чергу відбулися зміни в функціоналі новостворених громад. Саме після виборів 25 жовтня всі без винятку вони переходять на прямі міжбюджетні відносини з Мінфіном. А це означає, що саме громади, через своїх місцевих депутатів, формують бюджет, шукають джерела його наповнення, адмініструють місцеві податки та розпоряджаються коштами платників податків. Крім того, держава допомагає громадам в частині освітньої та медичної субвенцій та через низку урядових програм субсидіювання різних секторальних галузей економіки.

Від того, як обрані людьми управлінці керуватимуть громадою, залежить її  розвиток. А якщо ці люди представлятимуть ту чи іншу політичну силу, авторитет цієї партії ростиме і генеруватиметься в рейтинг.

Всі ці економічні та політичні фактори стали причиною запеклої виборчої кампанії. Бо саме від успішної роботи переможців місцевих виборів залежить доля партій, що їх делегували в громади, на наступних парламентських виборах".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!