ДУМКИ

Олексій Дорошенко : З України виштовхують китайські інвестиції

18-11-2020 14:11

0

Олексій Дорошенко

голова Національної Ради економічного розвитку і Української асоціації постачальників торговельних мереж

Голова Національної Ради економічного розвитку і Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко висловив виданню «Коментарі» думку, що Україні слід активно залучати китайські інвестиції

"В останні роки президент США Дональд Трамп виступав за те, щоб світова торгівля розривалася. Він накладав санкції на Китай, вводив обмеження на ввезення товарів з країн ЄС, Канади. Це відбувалося після десятиліть кооперації, розвитку зон вільної торгівлі.

Зараз, коли в США ще не встановлені офіційні результати виборів, в Азії узгодили домовленість про зону вільної торгівлі. Хочуть Штати чи ні, тренд на об'єднання задається. І якщо країни Азії погодилися з чільної економічною роллю Китаю (за чим буде йти чільна політична і військова роль), вони погодилися з тим, що саме Китай буде світовим лідером через 10-20 років.

У планах Китаю - подвоїти ВВП до 2035 року. Тобто, США важко доведеться. І політичний ізоляціонізм, до якого вони прийшли в економіці (Трамп заявляв про важливість створення робочих місць саме для американців, про необхідність повернути виробництва в США), не вдалося закріпити як тренд.

А ось Китай зміг переконати географічних сусідів, що зараз вони можуть розраховувати на підйом китайського ринку, який першим у світі вийшов їх рецесії після економічної кризи.

Це означає, що в світі починається геополітичний поворот.

Як Україні знайти тут своє місце?

Ми навпаки виштовхуємо з України китайські інвестиції. Одиниці позитивних прикладів, коли Китай зміг інвестувати в нашу країну. Мінімальні пропозицію стартували з декількох сот мільйонів доларів, максимальні - до 8,5 млрд дол. (окружна дорога навколо Києва).

Китайці вклалися в сонячну електроенергію, побудував станцію в Чорнобильське зоні.

Нереалізованих проектів - величезна кількість. Тільки компанія Poly Changda в останні шість років запропонувала мінімум 5 великих проектів.

Був навіть підписаний меморандум в липні 2019 року. Але дивним чином ці інвестиції ніяк не можуть дістатися до України.

А тут ще й новина, що китайська компанія готова подати в суд на державу Україна на 3,5 млрд дол по заводу "Мотор Січ".

На жаль, Україна категорично не хоче приймати китайські інвестиції.  Зрозуміло, що тут грає роль геополітика. США, не вкладаючи в нас стільки грошей, скільки готовий вкласти Китай, не дають приходити сюди їх інвестиціям. Тим самим Україну виштовхують на задвірки світової економіки.

Але якщо ми не можемо зараз покладатися на РФ, якщо бачимо, що не отримуємо інвестицій з країн Заходу, давайте подивимося на Китай, який все більше набирає силу".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!