ДУМКИ

Віталій Шапран : Вірусна криза проходить для економіки України в набагато більш м'якому режимі, ніж це очікували в МВФ на початку пандемії

19-11-2020 14:11

1

Віталій Шапран

член Ради Національного банку України

Член Ради Національного банку України Віталій Шапран проаналізував для видання «Коментарі» ситуацію з переговорами між Києвом і МВФ щодо отримання нашою країною чергового траншу

"Думаю, Міжнародний валютний фонд (МВФ) ще раз публічно продемонстрував, що є стратегічним партнером української влади - і не кине нашу країну в скрутну хвилину.

Зараз ми переживаємо період активізації діалогу з Фондом і все ще перебуваємо на переговорній стадії. Рада НБУ не так давно прийняв основи грошово-кредитної політики, які підтвердили параметри, закладені в меморандумі з МВФ. Я як член Ради роблю все можливе, щоб ми для наших міжнародних кредиторів були більш прозорими і передбачуваними. Це важливо для розвитку двосторонніх відносин і більш активного прогресу в переговорах.

Основна маса бар'єрів у відносинах з Фондом була організована політичною опозицією, яка продовжує активно втручатися в роботу фінансової системи країни. Не вдаючись в юридичний аспект рішення Конституційного суду України (КСУ), можу сказати, що сам вибір часу рішення КСУ виявився вкрай невдалим для завершення переговорів з МВФ щодо чергового траншу.

Не прискорює роботу з МВФ і тривалий (під тиском численних правок деяких депутатів) бюджетний процес. Абсолютно впевнений, що подібну активність людей, що працюють проти України, фіксують не тільки в МВФ, але і в дипломатичних представництвах інших наших офіційних кредиторів. І чим більше штучних бар'єрів буде народжуватися на шляху роботи з кредиторами, тим більш високу оцінку наших кредиторів матиме українська влада, долаючи такі бар'єри демократичним шляхом.

Разом з тим, хочу зазначити, що одне із завдань МВФ - придушення осередків фінансової кризи на ринках, що розвиваються. Україна сьогодні далека від розвитку катастрофічного сценарію. На самому початку пандемії МВФ прогнозував зниження ВВП України на 8,2%, пізніше цей прогноз був переглянутий до 7,2%. Однак, вже зараз з офіційних прогнозів української влади зрозуміло, що 2020 рік Україна завершить із темпом падіння ВВП на рівні 4,8-6,0%. Тобто "вірусний криза" проходить для економіки країни в набагато більш м'якому режимі, ніж це очікували в МВФ на початку пандемії.

Причин м'якого сценарію багато. Це і вдалий рух цін на наш енергетичний імпорт, а також на металургійний і аграрний експорт на світових ринках, і підтримка, надана МВФ і Європейським союзом, і звичайно той факт, що країни ЄС продовжують активно опиратися на наших заробітчан.

Заручником ситуації з розтягуванням у часі переговорів з кредиторами виявляється система державних фінансів. І тут я хочу нагадати, що Рада НБУ більше року тому закликала активно розвивати ринок ОВДП з тим, щоб Мінфін міг більш впевнено спиратися на внутрішній ресурс. І тільки зі зміною управлінської команди в НБУ ці ініціативи знайшли свій відгук.

Також варто усвідомлювати, що певне зниження ліквідності в системі державних фінансів в кінці року робить малоймовірним передноворічне ралі на валютному ринку, що позитивно відіб'ється на стабільності валютного курсу.

У висновку хочу сказати, що саме зараз ми стаємо свідками активізації переговорів України з МВФ. Переговорів, в результаті яких зближуються точки зору на різні проблеми. А саме в таких переговорах народжується стратегічне партнерство".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!