ДУМКИ

Ігор Попов : Карантин вихідного дня можна розглядати як розвідку боєм перед більш жорсткими заходами

23-11-2020 12:11

0

Ігор Попов

народний депутат України VIII скликання, експерт Українського інституту майбутнього

Народний депутат України VIII скликання, експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов оцінив для видання «Коментарі» перспективи і можливі наслідки повномасштабного локдауна в Україні

"Карантин вихідного дня можна розглядати скоріше як "розвідку боєм" перед більш жорсткими заходами. Звичайно, хотілося б обмежитися мінімальними обмеженнями, але статистика захворюваності зростає. І все більше європейських країн приймають рішення про закриття цілих галузей і обмеженнях на пересування.

Дане рішення в Україні також буде непопулярним, але, швидше за все, необхідне. І якщо його приймати раніше, то можна зберегти працюючими хоча б транспорт і виробничі підприємства. Постраждає, в першу чергу, сфера обслуговування. І тут держава повинна передбачити компенсатори, щоб після карантину ці підприємства змогли відновити свою діяльність.

Громадяни і бізнес повинні отримати вичерпну інформацію про умови нового карантину заздалегідь. І, звичайно, необхідно гарантувати виконання рішень в однаковій мірі для всіх - без винятків і особливих випадків. Тут виняткова роль відводиться МВС. До речі, міністр внутрішніх справ А.Аваков критикував введення карантину вихідного дня як напівзахід - і разом з міністром культури Ткаченко і главою Мінцифри Федоровим не голосував за це рішення. Все одно співробітники поліції стали також заручниками рішення про карантин вихідного дня. Їх завдання - контролювати виконання рішення Кабміну громадянами, хоча часто вони самі не згодні з таким півзаходом.

Звичайно, економічні наслідки введення "локдауна" будуть відчутними для мільйонів наших громадян. І єдина причина прийняття такого рішення - епідеміологічні загрози. Рішення про повний карантин має бути прозорим, зрозумілим, і підтриманим усіма гілками влади, з солідарною відповідальністю за його наслідки. І завдання держави - комунікувати з суспільством і максимально пом'якшити негативний економічний ефект".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!