ДУМКИ

Дмитро Борисов : Локдаун в грудні для багатьох бізнесів буде означати гарантоване банкрутство

23-11-2020 19:11

0

Дмитро Борисов

засновник «Сім'ї ресторанів Діми Борисова»

Слідом за карантином вихідного дня в Україні говорять про повний локдаун на 2-3 тижні. До чого можуть призвести подібні посилення карантину? Своєю думкою з виданням «Коментарі» поділився ресторатор Дмитро Борисов - засновник «Сім'ї ресторанів Діми Борисова»

1. У будь-якому випадку, ми поділяємо тактичні рішення і стратегічні. Локдаун, карантин вихідного дня і так далі - це елементи "нової реальності", вагомі чинники ризику. Але намагаючись адаптуватися під чергове хаотичне рішення влади, важливо не втратити фокус з вирішення стратегічних завдань. Для нас це розвиток фуд-холів і автоматизація / діджіталізація процесів.

2. Карантин вихідного дня в листопаді і локдаун в грудні приведуть, за моїми оцінками, до закриття, як мінімум, третини існуючих ресторанів і кафе, і взагалі завдадуть величезної шкоди малому і середньому бізнесу. У листопаді ми несемо 100% зобов'язання по оренді, оплаті праці, виплаті податків і так далі, але втрачаємо 60% виручки, яка зазвичай припадає на вихідні. Доставка і takeaway покривають в кращому випадку 5-10%. Наприклад, за минулі вихідні ми зробили 1500 доставок. Здається, що це немало. Але за нормальний вікенд до нас приходять 30-40 тисяч гостей. Це непорівнянні цифри. Накопичені борги і розриви якось можна було б перекрити, відпрацювавши успішний грудень, традиційно один з найефективніших місяців в році. Але якщо буде локдаун, для багатьох бізнесів це буде означати гарантоване банкрутство. Більш того, за "принципом доміно" будуть закриватися і суміжні бізнеси: постачальники продуктів і устаткування і так далі.

3. Під час весняного локдауна ми скоротили команду з 3000 до 17 і закрили всі наші ресторани, залишили тільки кілька "темних кухонь", на яких готували меню різних брендів на доставку. За літо ми повернули близько 50-70% "докарантінного обороту" і знову забезпечили кілька тисяч робочих місць.

Ми закрили ті ресторани, бізнес-моделі яких не можна було адаптувати до нових реалій (РИБАLOVE, RONIN), але відкрили Gastrofamily Market і більше 10 ресторанів в smart casual сегменті.

Це загальносвітова тенденція. В умовах нестабільності і падіння рівня життя, smart casual формати з делікатесними продуктами і середнім чеком на рівні 3-5 євро виявляються більш стійкими, ніж класичні ресторани. Особливо під ударом ресторани національної кухні, "візитні картки" гастрокультури міст, які приваблювали туристів.

Якими будуть наші втрати після гіпотетичного "другого локдауна" - ми не можемо сказати. Це залежить від занадто великого числа факторів. Але наслідки будуть істотними.

4. У світі реалізуються сотні різних державних програм підтримки бізнесу під час пандемії: від виплат 80% недоотриманої через локдауна прибутку до виплат зарплат співробітникам ресторанів на час вимушеного простою. Ніякі з них не можуть гарантовано врятувати весь бізнес, ресторани закриваються або трансформуються по всьому світу, але ступінь шкоди багато в чому залежить від ефективних адекватних рішень уряду.

В Україні ми стикаємося з хаотичними нелогічними заходами, які забороняють роботу бізнесу, без будь-яких чітких інструментів підтримки і компенсації, без діалогу. Ми дізнаємося новини зі ЗМІ, а вже через годину приходять "перевірки" з метою знайти хоча б якесь порушення і отримати штраф. Це схоже на цілеспрямоване знищення бізнесу, а не на протиепідемічні заходи.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!