ДУМКИ

Михайло Соколов : Як південним регіонам України протистояти посусі

25-11-2020 08:11

0

Михайло Соколов

заступник голови Всеукраїнської аграрної ради, член Наглядової ради Української ради бізнесу

Заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради (ВАР) Михайло Соколов поділився з виданням «Коментарі» думкою щодо важливості відродження зрошувальної системи в Україні

"Зрошувальна система України може отримати шанс на відновлення, а сільгоспвиробники, особливо південних регіонів, – на збільшення урожайності та захист від посухи. Минулого тижня аграрному комітету ВРУ був представлений законопроєкт "Про об’єднання водокористувачів", до розробки якого долучились провідні аграрні асоціації, Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, міжнародні партнери.

Законопроєкт передбачає створення організацій водокористувачів (ОВК), які зможуть брати на свій баланс об’єкти меліоративної системи нижнього рівня, що перебувають у державній або комунальній власності чи є безхазяйними. На ОВК покладається обов’язок їх утримання та модернізації, забезпечення водокористувачів водою для зрошення полів.

Створення ОВК стане початком реанімації мереж зрошення, на які в Україні дуже мало звертали уваги. В результаті вони перебувають у катастрофічному стані: із близько 2,3 млн га зрошувальних земель, які держава мала на початок незалежності, наразі поливається трохи більше 500 тис. га. Також це допоможе нарешті навести лад із безхазяйними мережами, які після розпаду колгоспів так і не були нікому передані на баланс. Сьогодні близько 30% внутрішньогосподарських зрошувальних мереж не мають власника. Через це за роки незалежності їх чимало розікрали та продали на металобрухт. Законопроєкт передбачає передачу їх на баланс ОВК, що унеможливить їх подальше розкрадання.

Після створення ОВК аграрії зможуть як самостійно інвестувати у зрошувальну систему, так і залучати інвестиції.

Сільгоспвиробники і тепер вкладають кошти у зрошення, адже урожайність після поливу підвищується мінімум у 2-3 рази. Разом з тим, там де аграріям вдалось самим зробити зрошувальні системи, затрати на полив одного гектару виявились на 30% меншими.

Питання зрошення полів особливо гостро постало цього року, коли від небувалої посухи загинув урожай озимих у південних районах Одещини. З 382 тис. га втрачених озимих по Україні, 300 тис. га – це втрати в Одеській області. На Одещині 260 тис. га зрошуваних земель, але фактично поливається близько 40 тис. га. Цілком зрозуміло, що без відновлення зрошуваних мереж, південним регіонам не вдасться протистояти посусі.

Створення ОВК – лише перший, але дуже важливий крок у вирішенні питання зрошення в Україні. Наразі ми створюємо умови для розвитку тієї частини мереж, які забезпечують подачу води безпосередньо на поля. Але є ще мережа магістральних каналів, де також потрібно робити реформу, і це – наступний крок".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!