ДУМКИ

Максим Несміянов : Через провали в боротьбі з корона-кризою Україну можуть охопити бунти

25-11-2020 09:11

0

Максим Несміянов

виконавчий директор Спілки споживачів України

Новий локдаун стає все більш імовірним в Україні. Що можна (потрібно) зробити, щоб перестали страждати і підприємці, і споживачі їх послуг? Своєю думкою з виданням «Коментарі» поділився виконавчий директор Союзу споживачів України Максим Несміянов

"Економіку зупинятимуть. На 2-3 тижні - поки складно сказати. Але точно видно, що зваженої державної політики з цього приводу в Україні немає.

За кордоном вже зараз відбуваються зупинки бізнесу. Навіщо це робиться? Щоб перед Різдвом відкрити ринок. Зараз збити хвилю, а під свята - відкрити ринок, щоб бізнес трохи піднабрався сил.

В Україні ніякої стратегії з цього питання немає. Так само як дієвої допомоги підприємцям. Як платили податок на прибуток в цьому складному році маленькі підприємства, так і платять (хоч його потрібно було прибирати ще в березні). Як брали з них ЄСВ, так і беруть. І не важливо, чи є у вас прибуток, чи є оборот. Державу, на жаль, це не хвилює.

Є державні програми 5-7-9%, які на ділі практично недоступні для представників малого і середнього бізнесу (МСБ). Є й певні регіональні програми "підтримки", які також особливо не допомагають.

Найчастіше бізнес кредитується в банках під великі відсотки. У разі зупинки економіки банк каже - у вас немає мінімального платежу. Але відсотки-то нараховуються. А в Україні - величезні відсотки. Держава не передбачила ні пільгових кредитів, ні перекредитування. Тільки обіцянки, як чергові вчора - від президента. Тим часом, катастрофа в економічному плані для МСБ відбувається вже сьогодні.

Через те, що економіка просідає, бюджет не виконується, держава вирішує забрати у бізнесу останнє. Але забравши це - зробить лише гірше.

Не видно, щоб продумувалися реальні кроки з порятунку економіки. У підсумку ми отримаємо (вже отримали) масовий виїзд людей з країни. І виїжджати буде активне населення в особі обнакротівшіхся підприємців.

Страждають і споживачі. У тій же сфері туризму. Досить велика кількість людей купили заздалегідь відпочинок на цей рік. Але поїхати нікуди не змогли через карантинні заходи. Уже відбувається масове падіння туроператов, що автоматично за собою несе втрату грошей споживачами, які вже купили путівки. Скарги від туристів мені щодня надходять. Вони не знають, що робити. І не розуміють, чому держава мовчить.

Що стосується карантинних обмежень - і діючих, і потенційних... Не виключаю, що ми побачимо певні махновські рухи, бунти в регіонах. Хтось буде закриватися, хтось - ні. Почнуться мітинги проти обмежень. У нас не настільки сильна і авторитетна центральна влада, щоб люди її поважали. Я не знаю, чим це закінчиться, тому як держава нічого не зробила, щоб полегшити життя бізнесу. А споживач... Про нього взагалі ніхто не думає".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!