ДУМКИ

Сергій Биков : Про допомогу бізнесу і міфи про бюджет

26-11-2020 16:11

0

Сергій Биков

голова Інституту публічної політики та консалтингу, радник заступника міністра фінансів України

Плани президента України допомогти бізнесу в зв'язку з карантинними обмеженнями проаналізував для видання «Коментарі» голова Інституту публічної політики та консалтингу, радник заступника міністра фінансів України Сергій Биков

"В першу чергу, президент говорить про ФОПи, які працюють в одному з 6 кведів (класифікатор видів економічної діяльності). Наприклад, займаються роздрібною торгівлею, тимчасовим розміщенням, громадським харчуванням, творчістю або дозвіллям. Допоможуть тим ФОПам, у кого це основний вид діяльності.

Також допоможуть і співробітникам, яких звільнили через карантин. Вони теж можуть розраховувати на 8 тисяч грн. Щоб отримати гроші, потрібно буде подати заявку через додаток ДІЯ.

Чи вистачить цих грошей, щоб купити новий айфон? Ні. Але цих грошей точно вистачить, щоб пережити місяць карантину і не висовувати ніс на вулицю.

Скажу навіть більше. За даними Держстату, на вересень 2020 року середня зарплата по країні склала 11998 грн. Найнижчі зарплати у Волинській області 9766 грн, а найбільше платять в Києві - 17253 грн. І якщо ми беремо середню зарплату по країні і віднімаємо Єдиний соціальний внесок та інші податки - це і виходить близько 8 тисяч грн. Звідси і розмір матеріальної допомоги, яку пропонує Зеленський.

Всього на цю програму виділять 10 млрд грн. Дуже важливо пам'ятати, що ці гроші люди витратять в нашій країні - і допоможуть таким чином українській економіці. Тому що, якщо люди нічого не купують, то виробнику нічим платити зарплату вже своїм співробітникам. Тобто, тут ми бачимо комплексну програму підтримки.

Відразу розвію міф, що нібито в бюджеті немає грошей. Якби в бюджеті не вистачало грошей, то ми б не спостерігали, що окремі міністерства не змогли їх витратити. Та й на сайті Держказначейства ми чітко бачимо, що доходи бюджету за станом на 25 листопада виконані на 98 відсотків. Це з урахуванням того, що у нас пандемія і карантин".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!