ДУМКИ

Леонід Косянчук : Ціни на нафту, вибори в США і пандемія - чи чекати турбулентності

27-11-2020 10:11

0

Леонід Косянчук

експерт ринку нафтопродуктів, гендиректор ТД «SunOil» (мережа АЗС)

Нові локдауни через другу хвилю пандемії в Європі, непрості американські вибори: як це може вплинути на ціни на нафту? Своєю думкою з виданням «Коментарі» поділився експерт ринку нафтопродуктів, гендиректор ТД «SunOil» (мережа АЗС) Леонід Косянчук

"Ціни на нафту визначаються не тільки попитом, але і Біржею. А це в більшій мірі все-таки інструмент фінансових спекуляцій. І котирування там міняються навіть від куди менш важливих або значущих в світі подій. Все буде залежати від успіхів в боротьбі з пандемією: якщо в найближчі місяці не вдасться знайти ефективні методи боротьби з Ковід19, то, швидше за все, попит на нафтопродукти не досягне торішнього рівня.

Так звана "друга хвиля пандемії" і зовсім може привести до закриття деяких НПЗ в Європі. У листопаді-грудні прогнозується падіння попиту на паливо на 15-20% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. А це вже більш, ніж серйозно, якщо враховувати ситуацію прибутковість при переробці нафти.

Разом з тим, зниження ділової активності і спад промислового виробництва не може тривати як завгодно тривалий період, так як це призведе до глобальної депресії. Сподіваюся, що вже в першій декаді 2021 року коронавірус в якійсь мірі приборкають - і почнеться спад рецесії і відновлення економічної активності. Західні аналітики прогнозують, що ціни на нафту в 2021 році в цьому випадку можуть досягти 60 дол / барель.

Зміна ж господаря Білого дому в США якщо і надасть якийсь вплив на цей сектор економіки, то це, в першу чергу, спочатку торкнеться американських нафтовидобувних компаній, якщо врахувати, що демократи завжди були прихильниками альтернативної енергетики. І це ще один привід для виникнення якоїсь "турбулентності" на нафтовій біржі".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!