ДУМКИ

Андрій Ярмак : Коронавірус привів до зростання споживання фруктів, особливо цитрусових і яблук

30-11-2020 08:11

0

Андрій Ярмак

Економіст інвестиційного центру Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (FAO) Андрій Ярмак проаналізував для видання «Коментарі» основні цінові тенденції на плодоовочеву продукцію, які продемонстрував корона-кризовий рік

"На ринку овочів і фруктів взагалі завжди дуже багато змін і ніколи не буває нудно. Якщо в категорії commodities (біржовий товар - товари, що активно перепродають на організованих ринках; особливістю таких товарів є стандартність споживчих властивостей, взаємозамінність, збереженність, транспортуємість, дробильність партій - ред.) зміна ціни на 30-50% - це абсолютний форс-мажор, то в овочах і фруктах за тиждень зміни можуть бути вище, а в один і той же день різних років оптові ціни можуть відрізнятися навіть на 2000%. Так, на 2 тисячі відсотків.

Якщо говорити про вплив саме коронавіруса, то він привів до зростання споживання фруктів, особливо цитрусових і яблук в Європі. Також зросло споживання ягід. У той же час споживання горіхів трохи знизилося.

Однак ще не пройшов повний "коронавірусний рік", а порівняння цін в цьому сегменті коректно лише дата в дату. Тому що є ще і сезонність.

В основному на рівень цін в Україні впливали зміни в обсягах виробництва.

Якщо порівнювати з кінцем листопада 2019 року, то зараз оптові ціни на огірки та помідори приблизно знаходяться на тому ж рівні, що і роком раніше. Аналогічно, абсолютно не відрізняються від минулорічних і оптові ціни на моркву і буряк.

Лук коштує майже вдвічі дешевше (в середньому на 40%). В середньому на стільки ж дешевше зараз стоїть капуста білокачанна. Ціни на картоплю знизилися на 15-20%.

Ціни на яблуко знаходяться приблизно на тому ж рівні, що в кінці листопада 2019 року. Груші подешевшали на 15-30%. Все лимони і банани коштують стільки ж, як і роком раніше. Апельсин - на 8% дорожче, а мандарин - на 15% дорожче.

Потрібно також врахувати, що за рік українська гривня девальвувала на 39,3% по відношенню до євро і на 19,3% по відношенню до долара. Тому, де-факто, тому що ми не вирощуємо банани та цитрусові, вони подешевшали в порівнянні з минулим роком.

До речі, можна стверджувати те ж саме про яблуко, адже ми є експортерами, тому внутрішня ціна залежить також і від можливостей експорту. Якщо експортна ціна зростає і попит високий, то ціни теж ростуть".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!