ДУМКИ

Олеся Остафієва : З такою "допомогою" від держави ряд бізнесів в Україні загине

30-11-2020 09:11

0

Олеся Остафієва

Бізнес-вумен, співвласниця київського Відьма-бару «Лиса гора»

Як зимовий локдаун може вдарити по українським підприємцям? Чи можна їм розраховувати на підтримку місцевого самоврядування? Ось, що думає з цього приводу бізнес-вумен, співвласниця київського Відьма-бару «Лиса гора» Олеся Остафієва

"Нещодавно я спілкувалася з одним із заступників мера Києва. Посил від них наступний: наскільки зможуть, будуть йти назустріч, карантин вихідного дня вважають дурним, неправильним, що не дає результатів... Але нічого зробити не можуть. Рішення деяких мерів, як того ж Садового у Львові, які закликали підприємців працювати і у вихідні, вважають чисто політичними. Адже в підсумку підприємців не захистили. Ті, хто працював в суботу та неділю, були оштрафовані.

Що стосується допомоги. З того, що було анонсовано, нічого не прийнято. Я була недавно в центрі зайнятості. Від кількості простою годин співробітники можуть претендувати на дві три компенсації. Ми порахували. Наші співробітники, які у вихідні не працювали (при тому, що у нас близько 40% часу простою), можуть претендувати на 1 тис грн. Я як підприємець також можу претендувати на 40% від суми в 2,7 тис грн. Тобто - це ні про що, з огляду на те, що в кінці минулого локдауна у нас було близько 300 тис боргів.

З такою "допомогою" від держави ряд бізнесів загине.

До того ж, ми бачили, що парламент не підтримав скасування карантину вихідного дня. Так само може і не підтримати і допомогу бізнесу в цей складний кризовий час.

Наскільки я розумію, Казначейські рахунки зараз порожні, виплачуються тільки захищені статті. На сайті Кабміну повідомляли, що планують здійснити позику на 300 млн доларів - для ковід-фонду. Можливо, це будуть як раз гроші на підприємців.

Ми нічого хорошого для себе як бізнесу не чекаємо. Розуміємо, що з тими темпами, з якими лине хвороба, локдаун потрібен. При цьому найефективніше - контролювати хворих і ланцюжки зв'язків. Але цього не робиться.

Я як громадянин і підприємець, який сплачує податки, вважаю, що не потрібен був карантин вихідного дня. Варто було з середини листопада оголошувати 3-тижневий локдаун. Ми б перед новорічними святами з нього вийшли. І місяць, який для представників сфери торгівлі і послуг - сезонний пік продажів - змогли б відпрацювати нормально, компенсувавши якісь свої збитки.

Зараз же народний депутат Олександр Дубинський повідомив, що жорсткий карантин можуть зробити з 24 грудня по 15 січня. Тим часом, саме останній тиждень перед Новим роком для нас як для ресторанного бізнесу - найбільш прибутковий. А перші два тижні січня, навіть до 20-го числа, в Києві завжди відвідувачів мінімально, оскільки народ роз'їжджається на моря, на лижі.

У будь-якому випадку, ми готуємося до збитків. Накопичуємо вже більше місяця (собі як власникам ніяких дивідендів не розподіляємо) - на локдаун. Розуміємо, що потрібно буде багато перекривати, щоб його пройти".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!